nedjelja, 28. veljače 2016.

Uzvikivali "Branićemo demokratiju!" i "Leh Valensa" POLJSKA Na antivladinim demonstracijama 80.000 građana



Na ulicama Varšave okupilo se 80.000 građana Poljske da bi protestovali protiv akcija konzervativne Vlade koja, kako demonstranti tvrde, ugrožava slobodu naroda i ustav države.

 Demonstranti su nosili fotografije Leha Valense, prvog slobodno izabranog predsjednika Poljske nakon pada komunizma, koji se nedavno suočio sa obnovljenim optužbama da je sarađivao sa tajnom komunističkom policijom sedamdesetih godina prošlog vijeka prije osnivanja sindikalni pokret "Solidarnost" koji je svojim djelovanjem doveo do rušenja komunizma.

Učesnici protesta su uzvikivali "Branićemo demokratiju!" i "Leh Valensa".
Protest je organizovao Odbor za odbranu demokratije, građanska inicijativa koja je formirana u novembru prošle godine kao odgovor na aktivnosti vladajuće stranke "Pravo i pravda" koja je, onemogućila rad Ustavnog suda, tako što ga je spriječila da provjerava zakone nove vlade.

Predsjednik Odbora za odbranu demokratije Mateuš Kijovski na protestu je pročitao poruku Leha Valense, koji je negirao navodnu saradnju sa tajnom komunističkom policijom i poručio da su falsifikovani dokumenti u kojima se tvrdi da je bio njihov saradnik, prenosi AP.
Valensa važi za dugogodišnjeg suparnika lidera stranke "Pravo i pravde" Jaroslava Kačinjskog.

Nema komentara:

Objavi komentar