nedjelja, 28. veljače 2016.

Pokrenut novi program jačanja privrede u BiH Ambasada SAD daje vjetar u leđa bh. poduzetnicima



Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH u okviru dugogodišnje podrške bh. poduzetnicima pokrenula je novi program "Poduzetnik mjeseca" kako bi iskazala podršku svima koji doprinose razvoju BiH i na taj način ojačala privredu naše zemlje.
Ovaj projekt traje od 1. januara, a svakog mjeseca će nominacije biti programske, odnosno iz različitih oblasti. Do sada se prijavilo ukupno 12 kompanija.
Za februar se bira najbolji poduzetnik iz oblasti tehnološke industrije, a rezultati ovog mjeseca bit će objavljeni sutra.
Poslovni model
Poduzetnik januara bio je Faris Začin sa svojom kompanijom "Ministry of Programming", koja se bavi kreiranjem kvalitetnih softvera i aplikacija.  
- Snažan poslovni model, vjerodostojna praksa zapošljavanja, raznolika klijentela - sve to rezultiralo je vrlo brzim rastom i razvojem ove kompanije, i sve su to razlozi zbog kojih se ona isticala među ostalim, istinski impresivnim kandidatima - navedeno je na internetskoj stranici Ambasade.
Ambasadorica Morin Kormak (Maureen Cormack) protekle sedmice bila je u posjeti kompaniji "Smrčak" iz Zvornika, jednom od kandidata za poduzetnika februara.
Na oficijelnoj stranici Ambasade SAD također je objavljeno da  svi mogu učestvovati u ovom programu uz ispunjavanje određenih kriterija.
Uredno plaćnje
Između ostalog, onaj koji konkurira mora biti državljanin BiH, ako se radi o kompaniji jednog vlasnika ili da je većinski vlasnik iz BiH, te da posluje između dvije i pet godina, a prednost imaju profitabilne kompanije.
Potrebno je dostaviti dokaze o uredno plaćenim porezima, PDV-u za najmanje tri posljednje godine, ako kompanija postoji dvije, onda za najkraći mogući period.
Svi kandidati bit će detaljno provjeravani, a regionalna zastupljenost kompanije bit će jedan od faktora u izboru za poduzetnika mjeseca.

Nema komentara:

Objavi komentar