ponedjeljak, 29. veljače 2016.

Nove provokacije predsjednika RS Dodik iz Beograda šalje otrovne strijele prema BiH i Bošnjacima



Milorad Dodik, predsjednik RS-a, u posljednje vrijeme više boravi u Beogradu nego u Banjoj Luci. Tako je i danas, opet iz Beograda, odaslao otrovne strijele prema državi BiH, Sarajevu i Bošnjacima. U tome su ga podržali četnički vojvoda na čelu Srbije predsjednik Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej.
Da bi ste se uvjerili kakve je sve nacionalističke laži izgovorio Dodik prenosimo šta su agencije javile o njegovom boravku u Beogradu:
Republika Srpska odbija sve nametnute odluke i više ne može da poštuje odluke Ustavnog suda BiH u kojem “stranci i Bošnjaci” preglasavaju Srbe odlučujući o najvažnijim pitanjima, poručio je danas u Beogradu predsjednik RS Milorad Dodik na svečanom prijemu povodom Dana Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Srpske.
Ustavni sud
“Davno smo naučili da visoki predstavnik ne može da odlučuje u ime nas. Rekli su mi, nećemo više da objavljujemo tvoje odluke u našem Službenom listu, formiraj sebi Službeni list pa objavljuj šta hoćeš, a naravno da ne možemo”, kazao je Dodik.
On je istakao da Ustavni sud koji ima devet članova - tri stranca, dva Bošnjaka, dva Srbina i dva Hrvata - donosi odluke protiv Srpske, što se desilo i prije nekoliko mjeseci.
“Tri stranca i dva Bošnjaka imaju većinu od pet članova i nameću nam razne odluke u posljednjih pet godina. Mi smo odlučni u fazi borbe protiv toga, jer ne možemo više da prihvatamo odluke Ustavnog suda koje su na taj način kreirane, a onda nam kažu da kršimo Dejton. To znači da nam pokušavaju namenuti svoja rješenja”, naveo je Dodik na svečanosti u Starom dvoru.
"Republika Srpska želi da njeni građani žive slobodno i da se što više poveže sa Srbijom. Vjerujemo u snagu Srbije koja se pokazuje kao regionalni faktor mira i stabilnosti. Da se mi pitamo odavno bi bili integrisani", poručio je Dodik.
Kako je istakao, Srpska je mjesto slobode za sve, ljude različitih vjera i nacija koji žele u njoj da žive, prenosi Tanjug.
"Republika Srpska ima samo jedan cilj - da živimo slobodno i da se što više povežemo sa Srbijom. Srpska voli Srbiju", rekao je on.
Dodik je da Srpska želi da se odbrani od rehabilitovanih ideja ustaštva i osmanlijstva, koje su još prisutne u BiH.
"Mnogi će sa Zapada reći da su to daleke prošlosti, ali to kod nas i dalje živi", naglasio je predsjednik RS.
Dodik je rekao da je RS pokazala da može da izađe još jača uprkos svim iskušenjima, jer je u biti njenog postojanja želja za slobodom. On je istakao da je RS nastala uslijed težnje za slobodom i da je ta ideja rukovodila srpski narod kroz historiju - da imaju svoju državu da bi bili slobodni.
Prema njegovim riječima, pozivi dobrovoljcima da se pridruže "Islamskoj državi" u Siriji su slični onom iz proglasa nekadašnjeg lidera muslimanskog naroda u BiH Alije Izetbegovića i srpska je nastala zbog odbrane srpskog naroda.
"Politika slobode za naš narod je jedina politika", kazao je Dodik, dodajući da je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pokušano stvaranje unitarne BiH, što bi za Srbe bio gubitak prava i slobode.
On je kazao da Srbe na tom prostoru nagovaraju da odustanu od Srpske, ali to bi značilo da ih tamo više ne bi bilo. Dodik je zahvalio Srbiji i Rusiji na pomoći u očuvanju Srpske, ističući da je Rusija intervenisla u Vijeću sigurnosti  da se ne poništi ono što je Srpska dobila.
Dodik je naveo da su Srbe lažno otpuživali da su tokom rata ubili 300.000 Bošnjaka i da je na tome Zapad gradio politiku prema Srpskoj, ali da je prema nekim procjenama od raspada bivše Jugoslavije u svim ratovima ukupno poginulo 120.000 ljudi.
"Gospodo sa Zapada, lagali ste", poručio je Dodik ističući da Srpska odbija sve nametnute odluke.
Predsjednik Republike Srpske istakao je da Srpskoj i njemu predstavlja izuzetnu čast što je među zvanicama na prijemu u Beogradu bio prisutan predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
"Gospodin Nikolić je u nekoliko navrata do sada rekao da je Republika Srpska ono što on voli, cijeni i poštuje i želi joj sve najbolje. Naravno, nikada to nije usmjereno na rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma ili bilo šta drugo. Zato je za nas velika čast što je ovdje bio i sam predsjednik Nikolić kao dokaz tog pozitivnog, dobrog i iskrenog odnosa prema Srpskoj", rekao je Dodik.
Značajan datum
Patrijarh srpski Irinej je poželio puno uspjeha Srpskoj, uz blagoslov.
"Vjerujemo da će pravda Božija i ljudska omogućiti da Srpska opstane. Blagoslov božiji i Srpskoj i srpskom narodu koji tamo živi, u nadi da će ih uvijek pratiti. Neka živi Srpska", kazao je Irinej.
On je kazao da je ovo veliki i značajan dan ne samo za Srpsku već i Srbe i Srbiju.
"Srpska je, kako vjerujemo, nastala uz blagoslov Božiji i voljom većinskog srpskog naroda da opstane i odoli svim iskušenjima koja su prisutna. Srpska počiva na pravu i pravdi i ljudima dobre volje", naveo je Irinej.
On je naglasio da Srpska poštuje nacionalne manjine, njihove običaje i pravo na egzistenciju.
"Želimo RS da napreduje i opravda želje cijelog naroda srpskog i naroda u Republici Srpskoj. Ona je izvojevana mnogim žrtvama ljudi koji su se borili za svoje mjesto pod suncem, da sačuvaju svoju historiju i kulturu", naglasio je patrijarh.

Nema komentara:

Objavi komentar