nedjelja, 23. kolovoza 2015.

ONO ŠTO NISU POBILI, SADA ŽELE IZBRISATI!



U iščekivanju rezultata Popisa stanovništva u BiH strahuju opet oni koji su u agresiji najviše i stradali – Bošnjaci!

Sada će posebnim metodologijama ukinuti nerezidentne Bošnjake, a kako to pojasni Sejfudin Tokić to su „oni koji su uspjeli pobjeći ispod noža“.
Jednom preživjeli, a da li će sada? Političari koji predstavljaju bošnjački narod, prvenstveno SDA dva tri puta su upozorili da neće prihvatiti takve rezultate, ali su zato prihvatili Zakon o popisu stanovništva koji ne poznaje pojmove rezidentni i nerezidentni.
Stoga se upravo od njih očekuje i jače zastupanje stavova, a ne samo blaga saopćenja, kakva dolaze do javnosti.
Kada nas nisu pobili, sada bi da nas izbrišu i pri tome opet nemamo se kome požaliti. Janjad u ratu, sada u miru žrtve manipulacija Vlade RS-a, koja ima za cilj smanjiti broj Bošnjaka u manjem bh. entitetu.
Žrtve jednom – žrtve zauvijek. I predsjednik Preporoda Senadin Lavić javno je progovorio i upozorio da „neobjavljivanje i prikrivanje rezultata popisa pomaže onima koji su počinili genocid te da će s objavljivanjem podataka biti vidljive razmjere genocide počinjenog u ime velike Srbije ili nekih drugih projekata“.
Ali, ne vrijedi bisere bacati…, jer godinama se pokazalo da politika koja bi trebala štititi Bošnjake svojim potezima liječi rane, prouzrokovane potezima iz RS-a. Je li došlo vrijeme da naša politika „zada“ udarac vlastima RS-a, pa da oni liječe rane ili pojasne kako to nisu mogli izbrisati 430.000 stanovnika.
Da povratnici o tome mnogo i ne razmišljaju potrudio se tamošnji sistem šaljući im specijalce u kuće da traže teroriste, pa ljudi u strahu i ne traže mnogo osim mira i slobode, a što je dobrano narušeno u RS-u.
Popis bi trebao poslužiti za ekonomski razvoj, jača prava i ulaganja, tačne projekcije gdje šta treba.
Ali uzdrmani finansijskom krizom u Vladi RS-a odlučili su da je ipak najvažnije s popisa izbrisati dvostruko više Bošnjaka nego Srba, iako u konačnici u BiH nije takav omjer stanovništva, onda mirnije dočekati 2017. i raspisati referendum o osamostaljenju RS-a, što je zamislio i deklaracijom ovjerio Milorad Dodik.
Reklo bi se uvijek korak ispred… I koga briga što u BiH hara „bijela kuga“, dok manja većina uživa i razmnožava svoje potomke. Jedini spas su međunarodni eksperti koji bi ponovo trebali spasiti ono što bh. političari ne znaju. Do 8. juna kada dolaze možemo očekivati svašta, ali konretne poteze ne, jer osim onoga „mi ne prihvatamo takav popis“ nećemo vidjeti ništa, a i glas bošnjačkih intelektualaca ostaje samo eho u glavi onih koji sada vode bitku za javna preduzeća!

Nema komentara:

Objavi komentar