nedjelja, 23. kolovoza 2015.

ARAPSKI TURISTI OTKRIVAJU ŠTA IH PRIVLAČI U BIH: ‘IMATE SVE ŠTO MI NEMAMO…"



Iako se BiH pretjerano ne trudi da ih privuče, broj turista iz arapskih zemalja u stalnom je porastu Turista je sve više, no šta im možemo ponuditi? Svi hvala prirodne ljepote,…

Iako se BiH pretjerano ne trudi da ih privuče, broj turista iz arapskih zemalja u stalnom je porastu
Turista je sve više, no šta im možemo ponuditi? Svi hvala prirodne ljepote, ali je do njih gotovo nemoguće doći javnim prijevozom. Kada nekako i dođete do njih, ponuda je i za strane i domaće posjetitlje veoma skromna. Potencijala ima, ali godinama samo govorimo o tome kako da ga iskoristimo.
Iako se BiH pretjerano ne trudi da ih privuče, broj turista iz arapskih zemalja u stalnom je porastu.
Bijeg od vreline u hladu vrela Bosne. Tareq Al-Khedri tu je prvi put. Doputovao je sa porodicom, u grupi od 40-ak Bahreinaca. I vratiće se, kaže.
“Puno slušamo o Bosni, posebno nakon rata. Mnogi ljudi iz Bahreina dolaze jer imate sve što mi nemamo. Mislim na prirodu, dobru klimu, snijeg. I još više, ono što sam sam vidio, ljubazne ljude, dobre ljude, i mislim da nijedan turist ne može poželjeti više kad posjećuje bilo koje mjesto”, smatra Al-Khedri.
Broj turista iz arapskih zemalja u porastu je od 2011. Većina dolazi iz Kuvajta, Katara, Emirata. No, u ukupnoj statistici nemaju veliki udio.
“U julu mjesecu smo recimo imali oko 38.000 turista u KS, a jedina zemlja u top deset destinacija sa najvećim brojem turista koji su boravili u Sarajevu iz ovog područja su UAE, i njih je bilo 1.414”, navodi Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo.
Kada je, pak, riječ o ostvarenim noćenjima, arapski turisti itekako su značajni. Dok prosječni posjetitelji u Sarajevu provedu dvije noći, oni ostaju po šest-sedam dana. U ilidžanskom hotelu Hollywood, u julu i augustu dnevno boravi između 600 i 800 gostiju iz Zaljeva.
“Uglavnom su to porodične posjete ili manje grupe, a izuzetno značajan je i taj sportski turizam, kad jako mnogo ekipa dolazi na pripeme u Sarajevo i BiH, tako da mi u ovom trenutku imamo četiri sportske ekipe na pripremama”, kaže Edo Kapetanović, savjetnik direktora Hotela Hollywood Ilidža.
Ranije su išli u Egipat, Libanon, Siriju, Ukrajinu, kaže Halil Burić, uposlenik jedne od agencija specijalizovanih za arapske turiste. A onda su otkili BiH. Privlači ih Evropa, ali i prirodne ljepote,

“Većinom je to priroda, a naravno i šoping centri. Ovdje u Sarajevu to su planine Bjelašnica i Igman, i Vrelo Bosne. A van Sarajeva to su Jajce, vodopadi tamo i Plivsko jezero, Travnik, Plava voda, zatim Prokoško jezero. Ako ostaju duži period idu i do Bihaća, tamo naravno Štrbački buk”, dodaje Burić iz Agencije “Bosnia Travel” Ilidža.
I pri tome u BiH ostavljaju mnogo novca. Neki podaci govore da troše i po 150 eura po osobi dnevno, ne računajući smještaj.
Bosna i Hercegovina postaje sve popularna destinacija, kažu za N1 turisti iz arapskih zemalja. Ovdje dolaze po preporuci prijatelja ili preko vlastitih agencija. Sa bh. strane nema marketinške kampanje kojom bi se privukao veći broj turista, iako je potencijal ogroman.

Nema komentara:

Objavi komentar