nedjelja, 30. kolovoza 2015.

Bračni par iz Francuske zamijenio Pariz za Sarajevo i otvorio francusku pekarnicu

Svoje pekarske proizvode pripremaju od domaćih sastojaka, a jedino što koriste iz matične zemlje je pravi francuski maslac. Francuska gastronomija je iznad svega stvar jednostavnosti i ljubavi.




 Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Statistika je zabilježila da je u razdoblju od polovine 2013. do kraja prošle godine BiH napustilo 68.000 građana, najviše mladih. Ona izreka prema kojoj 'na mladima svijet ostaje' izgleda da se više ne odnosi na BiH jer njezino stanovništvo spada u red onih najstarijih. Prosječna starost populacije BiH je 40,8 godina, ili se možda možemo tješiti činjenicom da su naši susjedi i nešto stariji, primjerice u RH prosječna starost je 42,1, a u Srbiji 41,9 godina. Kada je riječ o BiH, radi se o staroj populaciji čije je stanovništvo u izumiranju. I dok mladi masovno napuštaju BiH, pojedinci useljavaju i pokreću biznis. To je slučaj i s bračnim parom Cassin iz Francuske koji su grad svjetlosti zamijenili Sarajevom, piše Večernji list.
Tradicija kruha u BiH
Naime, u Sarajevu, na adresi Branilaca Sarajeva 10., Julien Cassin je otvorio pekarnicu pod imenom "Maison Coco", a koja nudi asortiman kakav se može samo naći u izvornim chic francuskim pekarnicama. Netko bi rekao da je ovaj čovjek lud kada je mogao Pariz zamijeniti Sarajevom, u kojem osim brojnih ćevabdžinica, buregdžinica u kojima se pravi pita ispod sača, ima znakovit broj i pekarnica. Stoga je zanimljivo čuti kako i zbog čega se ovaj bračni par odlučio preseliti u Sarajevo i otvoriti francusku pekarnicu. Juline je dugo vremena bio u potrazi za savršenim mjestom za otvaranje svoje pekarnice, a onda je jednom prilikom posjetio Sarajevo, zaljubio se u grad i sarajevski način života. Isto tako, primijetio je da kruh u BiH ima dugu tradiciju te da je iznimno cijenjen na stolu svake domaćice.
Ne žele robovati stereotipima
Slijedom toga Sarajevo se nametnulo kao savršena opcija za njegovu malu francusku pekarnicu. Tako je Julien sa Sarajlijama podijelio svoju kulinarsku ideologiju koja je, kaže, fokusirana na simbole klasične francuske kuhinje, što podrazumijeva peciva, kruh i slastice. Sve su to sinonimi za stare francuske pekarnice i bistroe kakvi se mogu naći na uglovima pariških ulica. No, Julien upozorava kako se ipak trudi pobjeći od stereotipa, odnosno klasičnih proizvoda i biti inovativan. I doista je to tako. Teško je odoljeti njegovoj ponudi koja sadrži širok izbor raznih vrsta kruha bez aditiva, stopostotnog raženog kruha i slastica jednostavnog, no nezaboravnog ukusa koje se prave po receptima starih francuskih kulinarskih škola. Julien nam je otkrio da su croissant i baget najčešći zahtjev bh. kupaca, a preporučuje da svatko tko je u prilici isproba njihov Paris Brest ili Eclair kruh. Ovu specifičnu pekarnicu, smještenu na početku Kranjčevićeve ulice u središtu grada, pokrenuli su bračni par pekar Julian Cassin i slastičarka Floriane Valladon. Nakon godina putovanja širom svijeta i upoznavanja mnogih kultura i kulinarskih tradicija, odlučili su doći u Sarajevo i tu ostati. Sarajevo ih je oduševilo svojom veličinom, položajem, ali i dinamičnim životom, te svaki dan, kažu, pronalaze nove razloge da ostanu ovdje. Oni sve svoje pekarske proizvode pripremaju od domaćih sastojaka, a jedino što koriste iz matične zemlje je pravi francuski maslac. U njihovoj pekarnici, između ostalog, mogu se naći brojni francuski pekarski specijaliteti poput bagueta, fougassea, tradicionalnih kolača brioche, ali i razne vrste kruhova. Otvaranjem pekarnice u Sarajevu željeli su razbiti stereotip francuskih proizvoda, često povezan s luksuznim proizvodima. Za ovaj bračni par, francuska gastronomija je iznad svega stvar jednostavnosti i ljubavi, a to je potvrdila i sama Floriane.

Nema komentara:

Objavi komentar