subota, 26. ožujka 2016.

Forum bošnjačkih intelektualaca KURTĆEHAJIĆ: Nakon presude Karadžiću, RS ne može biti trajna kategorija



Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca Suad Kurtćehajić smatra kako je velika stvar što je prvom predsjedniku RS-a i njenom idejnom tvorcu Radovanu Karadžiću presuđeno za sve ono što je uradio tokom stvaranja tog entiteta.
- Rezultat politike Karadžića je RS. Pravno je jako teško dovesti situaicju do kraja ako se očuva tvorevina čiji je on idejni tvorac. Međutim, ne treba rasplamsavati strasti i zaoštravati stvari - rekao je Kurtćehajić.
Kako kaže, razočarala ga je prva rečenica izgovorena na dnevniku RTRS-a, čiji je voditelj rekao da je "odluka Haškog tribunala skandalozna".
- Pa, ja ne znam u čemu je skandalozna. Je li to Karadžić trebao dobiti nagradu da ide na Bahame ili Havaje što je samo u Sarajevu svojom politikom pobio 1.700 djece - zapitao se Kurtćehajić.
Kako je naveo, RS ne treba smatrati konstantom, ali treba preduzeti pravne mehanizme da se vidi da li ona to zaista i jeste.
Osvrnuo se i na izjavu člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je rekao da je presuda Karadžiću individualna i da ona ne može imati nikakvog uticaja na RS.
- To mi izgleda neprirodno, jer imate presudu protiv kompletnog političkog, a sa završetkom procesa Mladiću, i protiv vojnog rukovodstva RS. Imate presudu od februara 2007. godine da su VRS i policija RS počinili zločin genocida, jedan od tri presuđena slučaja genocida u svijetu. Apsurd je da u isto vrijeme tvorevina koja je to uradila i dalje postoji - smatra Kurtćehajić.


Najveći problem, kako je rekao, jeste ako prihvatimo da to tako mora biti.
- Dosta ljudi kaže da je Dejtonski sporazum tvrda kategorija i da od njega nema odstupanja. Dejtonski sporazum je internacionalni ugovor, a za svaki internacionalni ugovor postoje pravila njegovog postojanja i prestanka postojanja. Jedan od razloga prestanka postojanja jeste ako je povrijeđena jus kogens norma, koja na prvom mjestu zabranjuje genocid. Znači, onog momenta kad je Internacionalni sud pravde presudio da su VRS i policija RS počinili zločin genocida, stvorena je pretpostavka deinstaliranja RS-a, ali se niko nije po tom pitanju obratio nikome - naveo je Kurtćehajić.
- Da li će RS opstati ne zavisi ni od toga šta misle Ivanić, Vučić ili neki naši poltičari, nego od toga da li smo spremni da preduzmemo pravne korake da se vidi da li je ona zaista trajna kategorija - kazao je Kurtćehajić.
Ističe kako se ne treba očekivati od međunarodne zajednice da će sama od sebe reagovati.
- Karadžić će najveću bol doživjeti ako uspijemo da ukinemo RS na bazi svih ovih presuda. Tada će tek shvatiti da mu je sve bilo uzaludno. Dok god se to ne desi, on će svakog dana provedenog u zatvoru reći da ono što je uradio ima smisla. Ali još jednom ponavljam, ne smijemo raspaljivati strasti i treba sve prebaciti na pravni teren - dodao je Kurtćehajić.


Nema komentara:

Objavi komentar