subota, 18. lipnja 2016.

Sa četiri na čak 40 proizvoda na tržištu: Godina dana od kako su radnici tuzlansku ‘Ditu’ digli iz pepela

Danas se navršava godina dana otkako su se radnici vratili u Fabriku deterdženata Dita Tuzla. Vjera u bolje sutra i optimizam i dalje vladaju u krugu nekadašnjeg industrijskog giganta a radnici izražavaju nadu da će se ovoj fabrici ubrzo ponovno vratiti prijeratni sjaj.



U prilog tome ide i činjenica da nisu ni sanjali da će na tržištu, za samo godinu dana, od pokretanja proizvodnje biti prisutno preko 40 proizvoda.
Tačno prije godinu dana Fabrika deterdženata Dita Tuzla krenula je u ponovnu proizvodnju. Krenulo se sa četiri proizvoda a danas se na tržištu nalazi sa preko 40 proizvoda. Da će se fabrika podići iz pepela, radnici kažu da nisu ni sanjali ali su bili uvjereni da ova fabrika zaslužuje šansu koju su sami sebi pružili i u tome su kažu i uspjeli. Od prošle sedmice na tržištu su prisutna dva nova proizvoda a riječ je o tečnom sapunu ”Monia” i omekšivaču ”Charm Softly”.
„Evo danas radimo još jednu vrstu tečnog sapuna i imamo namjeru još dvije vrste omekšivača raditi. Faktički mi smo sa ovim zadnjim isporukama Ditu vratili na ono vrijeme prije zatvaranja, znači prije 2012..“, ističe Dževad Mehmedović predsjednik Sindikata radnika Fabrike deterdženata Dita, piše rtvslon.
U Diti danas radi 75 radnika. Tu je i 10 pripravnika koji su, kako kaže Mehmedović, spremni raditi i njima će biti ponuđeno stalno zaposlenje, a novi pripravnici za rad u Diti moći će konkurisati putem projekta zapošljavnja koje će raspisati Ministrastvo za boračka pitanja TK, ističe Mehmedović.
„Zainteresovani tehnolozi, inžinjeri elektoro i mašinski mogu sa svojom dobrom voljom da dođu u Ditu i da nauče isto ko što su i ove njihove kolege, koji su po nekim svim logikama prezadovoljni onim što su u Diti naučili za godinu dana.“, navodi Mehmedović.
Iako radnici nemaju visoke plate kao što je to u drugim fabrikama koje se bave ovom i sličnim djelatnostima, zadovoljni su što danas idu na posao i što se proizvodi njihove fabrike nalaze na tržištu i predstavljaju jaku konkurenciju drugima.
„ Evo sada neka vide svi na policama šta Dita znači, da su ti svi proizvođači deterdženata morali smanjiti cijene svojih proizvoda, jer mi držimo normalne cijene. Mi se ne ograđujemo, mi nemamo plate, ovdje radnici u Diti nemaju plate 1000 ili 2000 ko što njihovi radnici u inostranstvu umaju, mi smo prosječni, nemam čak ni minimalne lične dohotke, ali smo zadovoljni, radimo, borimo se.“, dodaje Mehmedović.
Iako je stečaj za Ditu određen na pet godina, upravo zbog toga što se radnici bore, ističe Mehmedović, neće dozvoliti da se fabrika kupi ”pošto poto”. Na dvije prodaje niko se nije pojavio te se nadaju da će se na trećoj prodaji pojaviti ozbiljan kupac koji će uložiti napore da Dita traje i da radnici budu zadovoljni.

Nema komentara:

Objavi komentar