ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

Biljka koja zlata vrijedi – Celer čuva srce i živce!


Snižava krvni pritisak, topi kalorije i deluje protiv bakterija. Organizam za varenje celera utroši mnogo više energije (kalorija) nego što sam korijen sadrži.



Iako po vlažnim mjestima divlji celer raste u izobilju, za ishranu, kao aromatični začin i za liječenje, koristi se isključivo pitomi (Apium graveolens). Ova krupna, dvogodišnja zeljasta biljka prepoznatljiva je po sočnim, debelim, tamnozelenim listovima i, naročito, po svojstvenom mirisu. Podnosi oštru klimu, pa uspjeva i u hladnim krajevima i može da se nabavi tokom cijele godine.
Za pripremanje jela i liječenje, tradicionalno se koriste rizom sa korenjem, lisnate grane i zreo plod. Farmaceuti i travari, ipak, poručuju da je najljekovitiji rizom jednogodišnje biljke izvađen tokom oktobra. Celer obiluje vitaminom K i dijetalnim vlaknima, a sadrži i proteine, ugljene hidrate i malo masti. Ljekovite materije, kao što su flavonoid-apiin, koji deluje antioksidativno, etarsko ulje i aminokiselina asparagin nalaze se u korjenu, stabljici i listovima. Energetska vrijednost 100 grama korjena sa lišćem je mala (oko 14 kcal), a poznato je da organizam za varenje celera utroši mnogo više energije (kalorija) od vrijednosti pojedenog. Zato se i preporučuje za mršavljenje, ali i čuvanje dobre linije.
Zbog sadržaja etarskih ulja i terpena, djeluje protiv bakterija i gljivica u sluzokoži crijeva i mokraćnih puteva. S obzirom na to da celer ima kumarin, spriječava štetno djelovanje slobodnih radikala i, istovremeno, podstiče rad bijelih krvnih zrnaca. Štiti i od osteoporoze, a kompleks vitamina B iz ove namirnice stimuliše razmenu ugljenih hidrata u tijelu, jača živce i mozak, pomaže rad creva, čuva zdravlje kože, kose, očiju i jetre.
U našem narodu postoji izreka: „Ko na srcu ima feler, navijek mora jesti celer“, što su potvrdila i naučna istraživanja, jer snižava krvni pritisak, opuštajući mišiće arterija. Osim toga, smanjuje holesterol u krvi, ako se osam sedmica svakodnevno pije svježe iscjeđen sok njegovog korijena. Ljekovite materije, inače se, najbolje sačuvaju u ovom soku. Napitak je odličan lijek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se i onima koji se bore protiv celulita, zbog djelovanja na krvotok. Snižava i šećer u krvi, povoljno djeluje na regulaciju menstruacije. Ljekovitost celera se potvrdila i u lječenju niza oboljenja koja nastaju kao posljedica stresa, može se koristiti i protiv astme i prehlade, smiruje kašalj i djeluje protivupalno u slučaju bolesti grla. Pomaže, takođe, kod problema u vezi sa probavom, otklanja loš zadah i odličan je borac protiv proljećnog umora.
POBOLJŠAJTE  VARENJE
– 25 g ploda celera
– 25 g anisa
– 25 g morača
– 25 g kima
Kašičicu mješavine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i poslije 10 minuta procjedite. Popijte po šolju sveže pripremljenog čaja, poslije jela.
„OTVORITE“ APETIT
– 25 g korjena celera
– 25 g morača
– 25 g lincure
– 25 g kičice
Sa dva i po decilitra proključale vode prelijte kašičicu mješavine, poklopite, sačekajte 15 minuta, procjedite i popijte pola sata prije jela.
DIURETSKI ČAJ
– 20 g korjena celera
– 20 g morača
– 20 g peršunovih listova
– 20 g špargle
– 20 g kostrike
Usitnjene sastojke izmješajte i kašiku mješavine prelijte sa pola litra vrele vode. Poslije pola sata procjedite i čaj popijte tokom dana, u malim dozama.
LJEKOVITA SALATA
– 300 g korena celera
– 200 g kiselkastih jabuka
– 3 kašičice limunovog soka
– kašičica vegete
– 100 g majoneza
– 50 g oraha
Celer i jabuke izrendajte, pospite vegetom, nakapajte limunovim sokom i izmješajte. Dodajte majonez, ponovo sve lagano izmješajte i pospite sjeckanim orasima.

Nema komentara:

Objavi komentar