utorak, 31. svibnja 2016.

SARAJEVO: Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka





Dan bijelih traka obilježen je danas i u Sarajevu, a akciji ''Zajedno protiv fašizma!'' na Trgu djece Sarajeva odazvao se veliki broj građana kojima su ovom prilikom dijeljene bijele trake.

Time su evocirane uspomene na naredbu koju su 31. maja 1992. godine izdale ratne vlasti Prijedora. 

Putem lokalne radiostanice izdata je naredba da svi nesrbi u tom gradu označe kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće bijelu traku stave oko ruke.

U sklopu akcije u Sarajevu postavljen je i ''Zid - zaustavimo šutnju!'' na koji su građani upisivali poruke, a koji će po završetku akcije biti darovan nekom muzeju na  čuvanje.

Prvu poruku napisao je književnik Abdulah Sidran koji je naveo: ''Prijedorska bijela traka, crnja je od svakog mraka''.

Uime Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Elmina Kulašić, Prijedorčanka, koja je 1992. godine imala sedam godina, novinarima je kazala da se prije tri godine iz Čikaga vratila u BiH.

- Nama nije oduzeto samo djetinjstvo, nama je oduzet i pogled na život kakav smo trebali imati - istakla je Kulašić, poručivši da te generacije ipak mogu i doprinose demokratskom društvu.

Akciji se pridružila i predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić koja je kazala da se danas solidariše s majkama Prijedora i svim majkama koje su izgubile djecu.

Naglasila je da majke moraju učiti djecu da poštuju drugo i drugačije, život i slobodu.

Dan bijelih traka danas se obilježava širom BiH, ali i van njenih granica.



Autor: Fena

Nema komentara:

Objavi komentar