ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

BHRT prekida emitovanje programa 30. juna!






Upravni odbor BHRT-a danas je donio odluku da od 30. juna privremeno prekine  produkciju i emitovanje programa.

 Ova odluke direktna je posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona, i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM, kaže se u saopštenju UO BHRT-a koje je potpisao predsjedavajući Esad Gotovuša.

Institucije države nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i finansiranja javnog servisa. Današnja odluka je time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30. juna, kada ističe dosadašnji  model naplate RTV takse .  

Ova odluka imaće posljedice na funkcionisanje cjelokupnog sistema javnog emitovanja. Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT-a da najtješnje sarađuje sa poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rješenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je donesena današnja odluka.

Zbog krizne situacije u kojoj se BHRT nalazi, Upravni odbor će biti u stalnom zasijedanju.
O ovoj odluci i dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi BHRT biće obaviještena javnost, domaće i relevantne međunarodne institucije.

Bosna i Hercegovina će, ukoliko se ništa ne preduzme, postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou.

Na kraju današnje sjednice izvršena je i redovna rotacija na poziciji predsjedavajućeg. Od iduće sjednice, Upravnim odborom BHRT će predsjedavati Sanja Latinović iz Banjaluke, stoji u saopštenju UO BHRT-a.



Autor: (Redakcija)

Nema komentara:

Objavi komentar