srijeda, 30. ožujka 2016.

Timovi će se rotirati svakih devet mjeseci SAD GOMILA VOJNE TRUPE U EVROPI: "Moramo zaustaviti rusku agresiju!"


Američka vojska objavila je danas da će iz SAD-a u Evropu rasporediti rotirajuće borbene timove iz sastava oklopne brigade, u sklopu širih nastojanja da zaustavi ono što smatra 'ruskom agresijom' na evropski kontinent.
Timovi će se rotirati svakih devet mjeseci počevši od februara 2017. i izvodit će vojne vježbe u Estoniji, Litvaniji, Latviji, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, saopćilo je evropska komanda vojske SAD-a.
Oni će biti trajno razmješteni u Evropi, pa će američka vojska na kontinentu u svakom trenutku imati do tri pune brigade, kažu u vojsci.
Svaka jedinica ponijet će sa sobom savremenu opremu koja bi na kraju trebala zamijeniti sadašnju opremu za uvježbavanje u Evropi. Oklopna brigada američke vojske obično se sastoji od oko 4.500 vojnika.
- Odluka znači da će u savezničkim zemljama 'oklopna brigada s moderniziranom opremom biti češće prisutna' - rekao je general Philip Breedlove, komandant evropske komande.
SAD su povećale budžet za vojne vježbe kako bi umirile strah evropskih zemalja od Rusije, koja je 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim i izvodi letove strateških bombardera.
Postojeća oprema u Evropi bit će unaprijeđena i smještena u Belgiji, Holandiji i Njemačkoj, te će pridonijeti 'vojnoj moći, ako i kada bude potrebno', dodaje se u saopćenju.


Nema komentara:

Objavi komentar