srijeda, 20. travnja 2016.

Jürgen Todenhoefer: AfD je problem, a ne islam


Njemački novinar i aktivista kaže da su muslimani koji žive u toj zemlji Nijemci koji poštuju pravila. ‘Izborna kampanja protiv manjinske religije- koja sramota’, napisao je njemački novinar Juergen Todenhoefer na Facebooku.
Njemački novinar i aktivista, Juergen Todenhoefer, oglasio se na svojoj Facebook stranici povodom saopćenja stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u kojem se navodi “da islam nije kompatibilan s njemačkim Ustavom“.
On je na Facebooku napisao da su muslimani koji žive u Njemačkoj Nijemci koji plaćaju porez i poštuju pravila te zemlje.
“To su doktori, učitelji, policajci, političari, električari, taksisti, advokati, trgovci, medicinski radnici i,i,i…Tim Nijemcima želite oduzeti prava? Pa gdje oni žive? U demokratiji svi imaju ista prava. Nije islam problem, vi ste! Izborna kampanja protiv manjinske religije. Koja sramota!“, napisao je Todenhoefer.
Kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je odbacila tvrdnje AfD-a da je islam izašao iz ustavnog okvira zemlje i da predstavlja opasnost za Njemačku.
“U Njemačkoj je sloboda vjeroispovIjesti zagarantirana Ustavom i to vrijedi za muslimane u našoj zemlji“, izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s čelnikom najmnogoljudnije muslimanske zemlje u svijetu, indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom.

Muslimani poštuju Ustav

Merkel je to izjavila nakon što su muslimanski čelnici uporedili tvrdnje AfD-a da islam nije u skladu s njemačkim Ustavom sa stavovima koje je promovirao Hitlerov režim.
Kancelarka je izjavila da “ogromna većina muslimana prakticira svoju religiju u okviru Ustava”.
Da to nije tako, kazala je ona, sigurnosni zvaničnici bi odlučili da stave pod nadzor one koji to čine.
“Istina je, međutim, da ogromna većina njih tačno slijedi ono što je zapisano u našem Ustavu“, kazala je Merkel.
Predsjednik Centralnog vijeća muslimana u Njemačkoj Aiman Mazyek prethodno je uporedio AfD sa Hitlerovom strankom NSDAP.
On je kazao da je ta stranka protiv islama i da je najvažnije da ljudi znaju šta ta stranka zapravo želi.
“Prvi put od vladavine Adolfa Hitlera u Njemačkoj postoji stranka koja napada jednu religiju i prijeti. To se mora reći“, kazao je Mazyek.
Antiimigrantski nastrojena AfD ocijenila je da islam nije kompatibilan s njemačkim Ustavom i obećala da će za dvije sedmice na stranačkom kongresu zatražiti zabranu minareta i burki.

Nema komentara:

Objavi komentar