subota, 26. ožujka 2016.

Redovni izvještaj Federalne uprave civilne zaštite o stanju u FBiH Vodostaj Save u opadanju, Spreča se izlila u općinama Doboj Istok i Kalesija




Vodostaj Save je u laganom opadanju duž toka kroz Posavski kanton, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH do 10.00 sati.
Visina vodostaja izmjerena jutros u 7.00 sati, na vodomjernoj stanici Bosanski Brod  iznosio je 635 cm (pripremno stanje), jučer 630 cm, u Bosanskom Šamcu 550 cm (pripremno stanje), jučer 566 cm, a u Orašju 780 cm (pripremno stanje), jučer 783 cm.
Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7.00 sati bio je 199,59 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u 7,00 nivo je isti. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 76,2 m3/s.
Vodostaj Spreče izmjeren jutros na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica u 7.00 sati iznosio je 348 cm (kritična tačka je, 300 cm kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava).
Vodostaj Spreče je u fazi opadanja i u odnosu na mjerenje od jučer u 7.00 sati niži je za 12 cm. Rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta cijelom dužinom od Miričine do Stjepan Polja. Za sada nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.
U općini Doboj Istok, prema izvještaju OSCZ Doboj Istok, Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.
U općini Kalesija zbog izlijevanja Spreče putni pravac Kalesija – Gojčin je u prekidu radi visoke vode ispod podvožnjaka. U funkciji je prelaz preko Prnjavora.
Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je normalan. Vodostaj Bosne iznosi 190 cm.
Vodostaj Une u Bihaću, prema mjerenju jutros u 7.00 sati, iznosi 57 cm, i nije se mjenjao u odnosu na jučerašnji dan.
U općini Sanski Most vodostaj Sane iznosi 215 cm, a jučer je bio 219 cm. Kritična tačka je 380 cm.
Vodostaji na području Srednjobosanskog kantona su u fazi opadanja i stagnacije.
Požari:
U Mostaru je gorio stan u ulici Mile Budaka. Jedna osoba je zadobila teže povrede, opekotine i trovanje dimom, opasne po život, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.


Nema komentara:

Objavi komentar