utorak, 24. studenoga 2015.

Akcija turske avijacije PUTIN LJUT: Turska nam je zabila nož u leđa! DAVUTOGLU: Branili smo svoju teritoriju!



16:38 Turska je u pisanoj formi obavjestila generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i pet članica Vijeća sigurnosti UN o obaranju ruskog borbenog aviona, rekli su danas turski diplomatski izvori.
Zamjenik turskog podsekretara već se sastao s ruskim, američkim i britanskim otpravnikom poslova. On se, takođe, sastao s francuskim ambasadorom nakon što su turski borbeni avioni "F-16" oborili ruski "Su-24" u blizini sirijske granice.
16:32 Sirijski ministar informisanja Omran el Zubi izjavio je danas da je obaranje ruskog vojnog aviona "novi zločin" pobunjeničkih grupa i zemalja koje ih finansiraju i naoružavaju.
Zubi je rekao da Turska, Saudijska Arabija i Katar najviše podržavaju pobunjeničke grupe koje pokušavaju da svrgnu predsjednika Bašara el Asada.
Turska je danas oborila ruski vojni avion uz optužbe da je narušio turski vazdušni prostor. Rusija je saopštila da je avion bio iznad Sirije u trenutku kada je oboren.
16: 30 Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk pozvao je danas na smirivanje situacije, nakon što je Turska, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, oborila ruski borbeni avion na sirijskoj granici.

- U ovom opasnom trenutku nakon obaranja ruskog aviona, svi treba da ostanu hladne glave i mirni - napisao je bivši premijer Poljske na društvenoj mreži Twitter. Tusk će biti domaćin samita EU s Turskom u nedjelju u Briselu, na kome će glavna tema biti sporazum u cilju zaustavljanja izbjegličke krize u Evropi, prenosi AFP. 16:20 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkazao je planiranu posjetu Turskoj. On je sutra trebalo da otputuje u Ankaru, a turski zvaničnici su prethodno tvrdili da će sastanak biti održan bez obzira na sve. 

Lavrov: Savjetovao Rusima da ne idu u Tursku

Govoreći pred novinarima u Sočiju, Lavrov je savjetovao Ruse da ne putuju u Tursku i dodao da tamo vlada "prijetnja terorizmom koja nije manja od one u Egiptu". 16:16 Više desetina ljudi okupilo se danas ispred konzulata Rusije u Istanbulu, kako bi protestovali protiv ruskih akcija na području Sirije, gdje živi narod turskog porijekla. Demonstranti su se ispred konzulata okupili nedugo pošto je saopšteno da su turski lovci oborili ruskih vojni avion, za koji zvanična Ankara tvrdi da je povredio turski vazdušni prostor i ignorisao višestruka upozorenja da se udalji, prenijela je agencija AP. 



Demonstranti su ispred ruskog konzulata su uzvikivali: "Turkmenska braća nisu sama" i "Rusijo, ubico, izlazi iz Sirije". 16:08 Predsjednik Vanjskopolitičkog komiteta Državne dume, Aleksej Puškov, napisao je na Twitteru da će posljedice obaranja aviona biti "ozbiljne".

- Ankara očigledno nije odmjerila posljedice svog neprijateljskog čina po turske interese i ekonomiju - naveo je Puškov. 16:02 Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sazvao je hitan sastanak glavnih generala, šefova bezbednosnih službi, premijera Davutoglua i drugih ministara, prenosi CNN Turk. 15:58 Turska je danas pozvala ruskog atašea u Ankari, a Rusija turskog vojnog atašea u Moskvi nakon obaranja ruskog borbenog aviona u Siriji, saopštili su zvaničnici. Turska je pozvala ruskog atašea kako bi uložila protest zbog narušavanja turskog vazdušnog prostora na sirijskoj granici, u čemu je učestvovao ruski avion koji je kasnije oboren, rekao je jedan zvaničnik turskog ministarstva spoljnih poslova za AFP. Ruski ataše u Ankari je pozvan nakon što je turska vojska saopštila da su dva turska aviona F-16 "u skladu sa propisima djelovanja" oborila ruski avion, koji je u periodu od pet minuta povrijedio turski vazdušni prostor 10 puta, rekao je isti zvaničnik. Tursko ministarstvo odbrane pozvalo je i izaslanike SAD, Francuske, Kine i Velike Britanije, kako bi ih informisalo o obaranju ruskog aviona.  15:51 Obaranje ruskog aviona izazvalo je ozbiljnu zabrinutost u Grčkoj, turskom susjedu i rivalu u NATO, prenosi Helena Smit iz Atine. - Diplomate izražavaju prikriveni alarm. U zemlji koja se često žali na "zujanje" turskih aviona i kršenje grčkog vazdušnog prostora, ovo je izazvalo visoku zabrinutost - kaže ona. - Ovo je prvi put još od početka Hladnog rata da je jedna NATO članica uništila ruski vojni avion. To je izuzetno ozbiljan incident i postoji velika zabrinutost odve u Atini - rekao je jedan od grčkih diplomata. 15:50 Češki predsjednik Miloš Zeman osudio je danas poteze Turske u vezi s obaranjem ruskog borbenog aviona "Su-24" u Siriji. - Postoji sumnja da je Turska neformalno u interakciji sa "Islamskom državom". Imajući na umu da ruske vazduhoplovne snage djeluju protiv "Islamske države", onda ovaj napad, koji je doveo do pada aviona, predstavlja ekstremno radikalnu mjeru. To će samo pogoršati situaciju - rekao je Zeman. 14:51 Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je povodom obaranja ruskog aviona da je Turska imala pravo da odgovori na povredu svog vazdušnog prostora. Davutoglu je u govoru u Ankari rekao da bi svijet trebalo da zna da će Turska uraditi "šta god je neophodno" da bi garantovala sigurnost svoje zemlje, prenosi je Reuters. - Turska je dužna da preduzme mjere protiv svakog ko ugrožava njene granice. Svako mora da zna da je naše međunarodno pravo i nacionalna dužnost da preduzmemo sve potrebne mjere protiv svakog ko ugrozi naše vazdušne ili kopnene granice - istakao je turski premijer. 



14:23 Turska je iznevjerila Rusiju i djelovala je kao saveznik terorista, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin povodom obaranja ruskog aviona. Avion Su-24 pogođen je raketom iz turskog lovca na udaljenosti od jedan kilometar od turske granice, istakao je Putin koji je dodao da "avion nije bio prijetnja po tursku nacionalnu sigurnost", prenosi Russia Today. Putin je ocijenio da ISIS ima zaštitu nekih svjetskih sila pa je zato jasno što su dosadašnje akcije protiv ove terorističke organizacije bile bez većeg uspjeha. Obaranje ruskog aviona će imati teške posljedice za odnose Moskve i Istanbula, upozorio je Putin. - Činjenica da Turska nije pokušala da kontaktira Rusiji tokom incidenta i da je požurila da što hitnije sazove sastanak NATO-a je vrlo zabrinjavajuća - rekao je Putin. Čini se da Turska želi da NATO služi interesima ISIL-a, zaključio je ruski predsjednik. 


13:47 NATO će danas, na zahtjev Ankare, održati vanredni sastanak nakon što je Turska jutros oborila ruski borbeni avion u blizini tursko-sirijske granice, rekao je neimenovani zvaničnik Alijanse, prenosi Frans pres. - Na zahtjev Turske, Sjevernoatlantski savjet će održati vanredni sastanak u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu. Svrha tog sastanka je da Turska informiše saveznike o obaranju ruskog aviona - rekao je isti zvaničnik francuskoj agenciji. 11:15 Ruski vojni helikopteri tragaju za pilotima borbenog aviona koji je oboren danas nedaleko od granice Sirije i Turske, javila je agencija "Dogan". Moskva je saopštila da je borbeni avion "Su-24" oboren projektilom ispaljenim sa zemlje dok je bio u vazdušnom prostoru Sirije na visini od 6.000 metara. Turska tvrdi da su njeni borbeni avioni oborili letjelicu koja je narušila vazdušni prostor Turske i ignorisala upozorenja. Mediji su ranije izvijestili da su se oba pilota spustila padobranima i da je jedan u rukama lokalnih Turkmena. 10:28 Jedan od pilotaborbenog aviona koji je oboren danas nedaleko od granice sa Sirijom dejstvom turske avijacije nalazi se u rukama lokalnih Turkmena, čije snage tragaju za drugim pilotom, prenijela je stanica "CNN Turk".
Turska je ranije saopštila da su njeni ratni avioni oborili borbenu letjelicu koja je narušila vazdušni prostor Turske i ignorisala upozorenja. Rusko Ministarstvo obrane potvrdilo je pad ruskog aviona "Su-24", ali tvrdi da je avion bio u vazdušnom prostoru Sirije i da je pogođen sa zemlje.  9:58 Turska avijacija je u utorak oborila neidentificirani vojni avion koji je uzurpirao njen zračni prostor u blizini granice sa Sirijom, objavili su informativni kanali NTV i CNN-Turk, navodeći turske vojne izvore, a prenosi Le Point. Na TV snimcima je prikazan zapaljeni vojni avion kako pada na planinu u blizini turske granice u pokrajini Hatay (na jugu). - Prokušavamo utvrditi iz koje je države avion - rekao je AFP jedan turski zvaničnik.
  
9:13 Borbeni avion srušio se u plamenu u oblast nedaleko od turske granice sa Sirijom, javili su danas turski mediji.
Turska privatna televizijska stanica "Haberturk" prikazala je snimak pada zapaljenog aviona. Još nije poznato kojoj zemlji je avion pripadao.
Kineska novinska agencija Sinhua javila je da se srušio ruski vojni avion. 


Autor: Agencije 

Nema komentara:

Objavi komentar