četvrtak, 10. rujna 2015.

BAŠČARŠIJA JE UVIJEK BILA SRCE SARAJEVA, KAO ATELJE ZA UMJETNIKE



Baščaršiju čine stare kamene ulice sa autentičnim starinskim radnjama u kojima vrijeme kao da je stalo. Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine, i ovaj grad obiluje mnogim ljepotama, a Baščaršija je nešto što svi znaju i mjesto koje nas vraća u daleku historiju. Riječ “Baš-čaršija” doslovno znači “glavna čaršija” i označava prostor baščaršijskog trga oko sebilja, da bi se kasnije naziv proširio na cijelu današnju Staru sarajevsku čaršiju. 


Gazi Husref-beg je podigao svoju džamiju 1530. godine.Gazi Husref-beg je u Baščaršiji izgradio i  medresu, biblioteku, hanikah, hamam, bezistan, Morića han, sahat-kulu, te niz drugih objekata. Baščaršija je svoj najveći uspon dostigla u drugoj polovini 16. vijeka. Postojalo je 80 raznih vrsta zanata, organizovanih u jake cehovske organizacije. Čaršija je bila podijeljena po ovim zanatima tako da su u svakoj ulici bili dućani za jedan ili više srodnih zanata (npr. ulice Kovači, Kazandžiluk, Sarači).U ovom periodu izgrađen je čitav niz trgovačkih objekata, poput bezistana, hanova, i karavan – saraja.



Mnogobrojni golubovi, zanatske radnje, kaldrma – to se samo neka od obilježja Baščaršije. Možda je pomalo čudno  i nerealno moje viđenje Sarajeva, ali, čini se da nigdje na svijetu nijedan grad nije okupio toliko različitosti kao Sarajevo. Razlike su vidiljive počevši od arhitekture, preko vjerskih objekata, različitih konfesija, ljudi, govora, načina života i običaja.





Nema komentara:

Objavi komentar