nedjelja, 9. kolovoza 2015.

BOGATSTVO BAŠČARŠIJE: JEDINO MJESTO GDJE U SARAJEVU MOŽETE PROBATI TURSKI SALEP!


U središtu Baščaršije u blizini Begove džamije nalazi se bosanska kafana Miris dunja. Sa radom je započela 2011. godine, ali porodična tradicija vlasnika objekta seže do davne 1948. godine, još kada je Ćamil-beg Čengić među prvima u Sarajevu otvorio kafanu.



Naziv Miris dunja je nastao po istoimenom filmu “Miris dunja” redatelja Mirze Idrizovića koji se snimao u ulici Čizmedžiluk, na Baščaršiji. Zahvaljujući toj dugogodišnjoj tradiciji i postojanju na Baščaršiji, bosanska kafana Miris dunja počinje da biva tradicionalna bosanska kafana na području Baščaršije.
“Tokom rada u našoj bosanskoj kafani kod pripreme kafe koristili smo stari tradicionalni recept pri pravljenju bosanske kafe sa kojim smo postigli veliki uspjeh i pozitivne kritike. Te pozitivne reakcije naših gostiju na bosansku kafu su rezurtirale time da je naš tim 2013. godine došao na ideju da recept koji smo koristili pri pravljenju bosanske kafe prenesemo u proizvodnju. Tako je nastao naš proizvod Dar kafa”, kazao je vlasnik kafane.
Dar kafa je domaći proizvod koji dolazi iz srca Baščaršije i pravi se od najboljih  vrsta sirove kafe Arabike i Robuste. Prži se i melje na tradicionalni bosanski način i od nje pripremamo pravu bosansku kafu koju plasiramo na bh tržište.
“Također smo početkom 2014. godine upotpunili našu ponudu i postali jedini distributeri na bh tržištu najpoznatijeg i najkvalitetnijeg organskog zelenog čaja Sencha koji potiče iz Japana, zatim tradicionalnog zelenog čaja Gunpowder iz Kine i zelenog čaja pod nazivom Snail sa Tibeta”, kazao je u nastavku razgovora.
Za vrijeme mjeseca Ramazana, preko dana ima manje gostiju, ali za vrijeme iftara traži se mjesto više. Posjetitelji uživaju u ponudi toplih napitaka, bosanske kafe, raznih čajeva, prirodnih sokova, kolača, te i posebnog specijaliteta kuće – turskog salepa!
“Radi se o još jednom zanimljivom turskom specijalitetu, koji se zove salep. Mnogi ga doživljavaju kao čistu egzotiku, koja se najčešće može probati samo u Turskoj, jer je komercijalni izvoz zabranjen zbog opasnosti od istrebljenja divljih orhideja, čiji se korijen suši, melje i predstavlja glavni sastojak ovog napitka”, kazao nam je uposlenik kafane.
Ipak, zahvaljujući bosanskoj kafani Miris dunja, Sarajevo ima mjesto na kojem možete probati ovaj napitak. Vlasnici vješto kriju recept i način pripreme, kojeg je jedan od kolega dobro izučio za vrijeme življenja u Turskoj. Ovom prilikom smo fotografisali kako izgleda napitak nakon što je skoro pripremljen u režiji ovog vještog majstora. Mi smo ga probali i možemo reći da je veoma ukusan!
Naša topla preporuka je da posjetite Miris dunja i uvjerite se u bogatu i raznovrsnu ponudu.

Nema komentara:

Objavi komentar