petak, 22. srpnja 2016.

ICTY: Tužilaštvo traži doživotni zatvor za Karadžića



Tužilaštvo u Haagu zatražilo je u najavi žalbe na prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću, da Apelaciono vijeće bivšem predsjedniku Republike Srpske izrekne kaznu doživotnog zatvora.




Prvostepenom presudom, izrečenom 24. marta, Haški tribunal je Karadžića osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Po presudi, ta krivična djela počinjena su u okviru četiri udružena zločinačka poduhvata u kojim je Karadžić bio protagonista.

Glavni tužilac Serge Brammertz u najavi žalbe, ocijenio je da je Prvostepeno vijeće “pogriješilo u primjeni zakona i utvrđivanju činjenica… kada je izreklo kaznu blažu od doživotne, imajući u vidu nalaze o Karadžićevoj krivičnoj odgovornosti”, prenosi BIRN-Justice Report. 

Osim toga, sudije su, po tužiocu propustile da takvu odluku obrazlože, tim prije što su “nepropisno odmjerile otežavajuće i olakšavajuće okolnosti”.

Predmet žalbe tužioca bit će i odluka Prvostepenog vijeća da Karadžića oslobodi krivice po prvoj tački optužnice, koja ga tereti za genocid nad muslimanima i Hrvatima u sedam opština u BiH.

Brammertz je ocijenio da je Raspravno vijeće počinilo grešku kada je utvrdilo da “Karadžić i ostali učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu nisu imali genocidnu namjeru” prema nesrpskim stanovnicima tih opština.

Sudije su, kako se navodi u najavi tužiočeve žalbe, morale utvrditi da je Karadžić imao “genocidnu namjeru” da muslimane i Hrvate djelimično uništi kao etničke grupe i da je “genocid činio dio zajedničke zločinačke namjere sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata”.

Prema prvostepenoj presudi, Karadžić je bio protagonista “krovnog” udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje muslimana i Hrvata s velikih dijelova teritorije BiH koji bi bili uključeni u novu srpsku državu.

Navod optužnice da je taj progon u sedam opština imao razmjere genocida, Prvostepeno vijeće je u presudi odbilo kao nedokazan.

Tužilaštvo tvrdi da su sudije pogriješile zato što su primjenile “suviše usku definiciju genocidne namjere”, kao i zato što su utvrdile da cilj trajnog uklanjanja stanovništva ne potvrđuje genocidnu namjeru.

S tim u vezi je i još jedna osnova žalbe Tužilaštva. Prvostepenom presudom utvrđeno je da nije dokazano da su životni uslovi pod kojim su srpske vlasti držale muslimane i Hrvate u pritvorima u opštinama bili usmjereni na njihovo fizičko uništavanje, djelimično ili potpuno.

Brammertz u najavi žalbe ocjenjuje da dokazi pokazuju suprotno – da je svrha nametanja teških životnih uslova bilo uništavanje pritvorenika kao pripadnika nesrpskih etničkih grupa.

Glavni tužilac traži da Apelaciono vijeće ispravi te greške, proglasi Karadžića krivim za genocid u sedam opština i, shodno tome, poveća mu kaznu.

Žalba Tužilaštva, po današnjoj najavi, imat će i četvrtu osnovu koja se odnosi na pravno tumačenje počinjenih zločina – istrebljenja, ubistva i progona – u okviru sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata.

Karadžić je takođe danas uložio najavu žalbe po čak 50 osnova. O žalbama odbrane i optužbe, kada budu podnijete, odlučivat će Apelaciono vijeće sudskog Mehanizma u Haagu, pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Rok za donošenje pravosnažne presude ne postoji.

Nema komentara:

Objavi komentar