četvrtak, 30. lipnja 2016.

ANGELA MERKEL NAKON SASTANKA SA ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA Ne želim da čujem da u BiH nema dogovora o nastavku EU puta






13:50 Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u 
Berlinu da je Bosna i Hercegovina napravila veliki napredak na putu ka evropskim integracijama, te ponudila pomoć svu moguću pomoć svoje zemlje.

Također,  njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je danas nakon sastanka sa članovima 

Predsjedništva u Berlinu da podržava sve pozitivne procese koji se dešavaju u BiH.

Također, pohvalila je i napredak reformskih procesa, ali i naglasila kako ne želi da čuje da u Bosni i Hercegovini nema dogovora o nastavku EU puta.

- Njemačka će učiniti sve da pomogne BiH na njenom putu, kako financijski, tako i u drugom obliku - kazala je Merkel.

12:07 Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, tačno u podne sastali su se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u Berlinu.

Merkel je državni vrh BiH dočekala uz najviše vojne i državničke počasti na platou ispred Saveznog ureda njemačke kancelarke, uz intoniranje i bh. himne.

Nakon dočeka, članovi Predsjedništva i Merkel otpočeli su sastanak, na kojem će najviše govora biti o blokadi evropskog puta BiH, nakon što je Mladen Ivanić, odbio prihvatiti izvještaj o adaptiranom 

Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Nakon sastanka Izetbegović i Merkel održat će konferenciju za novinare, na kojoj će biti saopćeni rezultati sastanka.

Prije susreta s kancelarkom Merkel, članove Predsjedništva BiH primio je predsjednik Njemačke Joakim Gauk (Joachim Gauck), u predsjedničkoj rezidenciji, nekadašnjem dvorcu Belvi (Bellevue).


Sa predsjednikom Njemačke ispred dvorca Belvi


Danas je planiran  i susret bh. državnog vrha s predstavnicima njemačkog Bundestaga, zatim  njemačkim privrednicima, te s predstavnicima Fondacije Konrad Adenauer. 


Autor: S. D.

Nema komentara:

Objavi komentar