četvrtak, 19. svibnja 2016.

ZVIZDIĆ: Objava rezultata popisa važan korak za evropski put BiH!


Odluka o objavi rezultata popisa veoma je dobra vijest, kazao je jučer u razgovoru za "Dnevni avaz" predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
- To veoma dobra vijest iz dva razloga. Prvi je da je to izuzetno važan dokument za daljnji nastavak na putu evropskih integracija, jer brojni odgovori na pitanja iz upitnika koji ćemo dobiti nalaze se u popisu. S druge strane, to je dokument bez kojeg je nemoguće definirati, planirati i izraditi važne makrostrategije iz brojnih oblasti za BiH – naveo je Zvizdić.
Okončan proces
On je istakao da u odluci koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH nema ništa spektakularno, jer je radio svoj posao u skladu s ovlaštenjima koja mu je dao zakon. Komentirajući navode zamjenika direktora Miljenka Papića da će podaci biti nelegalni, Zvizdić je naveo da se radi o paušalnim izjavama.
- Čini mi se iz samih izjava rukovodstva Agencije da će popis biti objavljen po zakonu i po preporukama Međunarodnog monitoring tima te da je kompatibilan sa standardima Eurostata, a samim tim će biti potpuno prihvaćen i validan unutar EU. Zbog toga mislim da se tu radi o paušalnim ocjenama i da je očito riječ o izjavi koja korespondira s dosadašnjim izjavama, a to je beskrajno odugovlačenje s donošenjem ove odluke – kazao je Zvidzić.
On se osvrnuo i na nastavak posjete Misije MMF-a BiH. Državni premijer naveo je kako su izgledi da BiH dobije novi povoljni aranžman vrijedan 1,05 milijardi KM veoma dobri.
- U principu, dobri su nam izgledi da okončamo kompletan proces. Informacije koje sam ja mogao zaprimiti govore da smo ispunili sve uvjete iz Pisma namjere i da bismo u utorak mogli na Fiskalnom vijeću i konačno donijeti odluku o očekivanom aranžmanu. Znači, optimista sam u pogledu zaključenja dogovora, koji će biti vjerovatno biti trogodišnji aranžman, a možda i duži – kazao je Zvizdić.
Na pitanje jesu li predstavnici jedne od najvećih finansijskih institucija imali novih zahtjeva, Zvidzić je odgovorio da nije bilo nikakvih novih uvjeta.
 Set mjera
- Ništa novo u odnosu na ranije uvjete koji su realizirani ili se nalaze u završnoj fazi. Oni će nastaviti da kontroliraju sve procese u smisli stručnog nadzora i monitoringa. Postoji jedan set mjera koje trebaju provesti državna i entitetske vlade u narednom periodu u dinamici koju ćemo mi periodično dogovarati sa MMF-om, onako kako budu pravljene posjete. To su mjere od same harmonizacije zakona, definiranja validnosti stručne metodologije javnih prihoda, uređenja fiskalnog i finasijskog sektora, ali to su mjere unutar onih reformi koje će tri vlade provoditi u narednom periodu – naglasio je Zvizdić.

Odobrenje za kredit u julu

S obzirom na provedene reforme i to da je napravljen ozbiljan iskorak u smislu sistemskog uređenja bankarskog sektora, što podrazumijeva i likvidaciju „Banke Srpske“, Zvizdić je naveo i period kada bismo zvanično dobili potvrdu kredita.
- Ozbiljan iskorak u sistemskom uređenju bankarskog sektora u ovom je trenutku dovaljan da bi krajem ili sredinom jula na Odboru MMF-a mogao biti odobren aranžman sa BiH – kazao je premijer.


Autor: K. KEŠMER


Nema komentara:

Objavi komentar