ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Ministar o Nacrtu zakona o PIO/MIO FBiH VESKO DRLJAČA: Napravljen korak ka poštenijem obračunu penzija



Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO/MIO), koji su delegati Doma naroda 

Parlamenta FBiH usvojili na posljednjoj sjednici te ga uputili u javnu raspravu, umnogome će doprinijeti stabilizaciji penzijskog sistema u Federaciji, kaže  federalni ministar rada i socijalne politike i potpredsjednik Vlade FBiH Vesko Drljača.

Preuzeto iz EU

- Trenutni penzijski sistem u BiH je na krhkim osnovama i teško održiv, ali ako ovaj zakon bude usvojen, imat ćemo mnogo pošteniji obračun penzija i, ujedno, stabilizaciju penzijskog fonda u Federaciji - kaže Drljača.

Novine ovog nacrta zakona su sistem utvrđivanja visine penzija i to uvođenjem bodovne formule.

 Time se visina penzije bazira na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima, tako da automatizmom dolazi do određenog stepena pravičnosti, jer će osobe koje više izdvajaju imati i više penzije. 

Predviđena je vrijednost općeg boda od 13,6 KM, koja se usklađuje prema procentu rasta prosječne bruto plaće u FBiH u prethodnoj godini, a penzija prema procentu rasta troškova života na godišnjem nivou u FBiH u prethodnoj godini.

- U Federaciji trenutno imamo oko 420.000 zaposlenih, te 398.000 penzionera, dok je, prema nekim standardima, za održiv sistem potrebno da na jednog penzionera rade bar četiri radnika.

 Prema procjenama, svake naredne godine će biti barem po 6.000 novih zahtjeva za penzionisanje i nešto se mora uraditi. 

Ovo je sistem koji je preuzet od određenih zemalja Evropske unije, a Nacrt je utvrđen na osnovu Strategije reforme penzijskog sistema u FBiH - dodaje Drljača. 

Zajmovi i krediti

Prema njegovim riječima, svakog mjeseca je za isplatu penzija potrebno izdvojiti oko 157 miliona KM.
- Da bi se prikupila potrebna sredstva, Vlada pribjegava zajmovima i kreditiranju. Na ovaj način smatram da bi se kompletan Fond stabilizirao - ističe ministar Drljača.

Hrabar potez Vlade

Martinović: Znat će se unaprijed visina penzije


Komentirajući Nacrt zakona, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović kazao je da je ovo "hrabar potez Vlade".

- Ovaj nacrt otvara neke nove mogućnosti. Generacije koje dolaze znat će unaprijed koliko su zaradili i kolika će im biti visina penzije - rekao je Martinović. 


Autor: R. HAJDAREVIĆ


1 komentar:

  1. Moje ime je gospođa Rita iz SAD-a, dobila sam zajam od 30.000 dolara od Heartland Financial USA, Inc. u roku od 2 sata nakon što sam se prijavio. kontaktirajte ih Heartland Financial USA, Inc. putem e-pošte> (trustloan88@gmail.com) ili WhatsApp broja: 1-443-281-3404

    OdgovoriIzbriši