četvrtak, 19. svibnja 2016.

Završeni protesti demobilisanih boraca u FBiH: Vlada obećala usvajanje Rezolucije VIDEO


Kako navode, iz Vlade FBiH su dobili garancije da će izvršiti pritisak na Parlament da Rezolucija bude usvojena.

"Ovo je dogovoreno i mi se nadamo da će ići u dobrom smjeru. Hvala vam i sada ćemo se dostojanstveno razići i otići svojim kućama. Idemo do konačne pobjede", poručili su demobilisani borci.

Borci su danas protestovali istim povodom u Mostaru, Tuzli, Zenici, Stocu i drugim bh. gradovima tražeći od vlasti da riješi njihove probleme.

Pripadnici boračkih udruženja sa područja Tuzlanskog kantona držali su blokiran magistralni put Tuzla-Doboj na petlji Šićki Brod, čime je onemogućen saobraćaj u oba pravca na ulazu i izlazu iz Tuzle.

Demonstranti okupljeni u Sarajevu dočekani su danas aplauzom pred sjedištem Vlade FBiH. Selvedin Bulbul obratio se prisutnima kazavši kako su se okupili da Vladi FBiH ponovo sugerišu da su njihova prava ugrožena, da se borci ubijaju na najbrutalniji način i da ih boli nepravda.

Iz Informativnog centra BIHAMK-a saopćili su kako su završeni protesti boraca na lokalitetu petlje Šićki Brod na raskrsnici magistralnih puteva M-18, M-1.8 i M-4 kod Tuzle, tako da je na ovom lokalitetu pušten saobraćaj.

"S obzirom da su se formirale duže kolone vozila, apelujemo na vozače da voze opreznije i da izbjegavaju rizična preticanja", stoji u saopćenju.

Od 16:20 sati završeni su protesti i na graničnim prelazima Orahovlje, Crveni Grm i Bijača, tako da je i ovdje saobraćanje normalizovano.

Podsjećamo, nekoliko stotina demobilisanih boraca okupilo se i 25. aprila ispred zgrade Vlade FBiH tražeći ostavku ministra za pitanja boraca u FBiH Salke Bukvarevića, usvajanje rezolucije Savjeta branilaca u kojoj su iznijeli zahtjeve, između ostalog, uvođenje mjesečnog dodatka za borce i to za svaki mjesec proveden u odbrani BiH, koji ne može biti manji od minimalne penzije u FBiH.

Temeljne boračke organizacije Federacije, kao i Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a ogradili su se od najavljenih protesta.

Nema komentara:

Objavi komentar