srijeda, 20. travnja 2016.

HOLANDIJA IZLAZI IZ EU! Održan masovni protest "Srednji prst za Brisel!"Zabranjeno kopiranje!



U Holandiji se prošle srede (6. aprila) dogodilo baš ono čega se dugo pribojavao predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker – Holanđani su ubedljivo (61 odsto) glasali protiv sporazuma o pridruživanju između Evropske unije i Ukrajine.

Da Holandija postane noćna mora Brisela i obistini najsumornija Junkerova strahovanja o još gadnijoj pukotini unutar EU (pored nesuglasica oko izbeglica, krize evra, deflacije, rastuće nezaposlenosti…) pobrinuo se konzervativni, evroskeptični „Forum za demokratiju“ zatraživši referendum posle uspeha inicijative lokalne satirične internet-stranice Geenpeil, koja je u tu svrhu prikupila čak 427.000 potpisa.

HOLANDSKO „NE“ Tako je ono što je počelo kao sprdnja i prezir uperen protiv vladajuće evropske elite, završeno novom političkom krizom za celu Uniju. Referendum je zahvaljujući pristojnoj izlaznosti (preko 32 odsto) već proglašen validnim, a njegovi rezultati su voda na vodenicu i pristalicama izlaska Velike Britanije iz EU.

Holandsko „ne“ vođama EU, ali i sopstvenoj političkoj vrhuški stiglo je svega tri meseca uoči britanskog referenduma na kome će se odlučivati o izlasku iz Unije. Rezultati holandskog referenduma utoliko su bolniji za Brisel, a naročito za vladu u Hagu, jer je sporazum između EU i Ukrajine već usvojen u oba doma holandskog parlamenta, a birači su ga sada – odbacili.
 Zabranjeno kopiranje!

Nema komentara:

Objavi komentar