nedjelja, 17. travnja 2016.

Guverner Branstad april proglasio za mjesec kulture i tradicije Historijski dan za Bosance u Ajovi



Uz godišnjicu kada je predsjednik Džordž Buš stariji (George H.W. Bush) u ime Sjedinjenih Američkih Država priznao državnu neovisnost - tada Republika Bosne i Hercegovine, 7.aprila, 1992. godine, guverner američke savezne države Ajove (Iowa) - Terry Branstad, sredinom ovog mjeseca - formalno je proglasio april za mjesec kulture i tradicije hiljada američkih Bosanaca koji su poslije rata u Bosni i Hercegovini naselili ovu američku državu.

Kako je to u dopisništvu Avaza u SAD javio već znani bosanski aktivista iz glavnog grada Ajove, Des Moinesa - inicijatorima i autorima ove proklamacije, te članovima Bošnjačko-Američkog udruženja Ajove (BAAI) pridružili su se članovi i lideri iz bosanskohercegovačke zajednice da bi "kolektivno pozdravili odluku guvernera Branstada".



Borba za svoja prava


- Od svog dolaska u Ajovu, Bosanci i Hercegovci su postali važan faktor prosperiteta u toj državi - rekao nam je Elvir Klempić, inače jedan od mlađih i agilnijih aktivista u Demokratskoj partiji SAD.

On je dodao da se napredak građana porijeklom iz BiH, koji žive u Ajovi - ogleda na mnogim poljima, te posebno u vojnom i obrazovanom sektoru, u kojima su mnogi od njih zaposleni.

- Naša dijaspora doprinosi u svim aspektima društva u Ajovi, a uspjeh Bosanaca i Hercegovaca - ovdje služi kao primjer drugim zajednica imigranata. Naša je zajednica dokazala da su mogućnosti u SAD neograničene - rekao je Klempić.

On je podsjetio da su Bosanci u SAD i Ajovu uglavnom dolazili sa finansijski minimalnim resursama i da je jedina nada za ostvarenje boljeg života - bio vrijedan rad i obrazovanje. Mnogi od Bosanaca u Ajovi, ustvrdio je Klempić, već su "ostvarili američki san".

Znajući sve to, guverner Branstad je i omogućio da se upravo u Ajovi - cjeli mjesec slavi i promovira bosanskohercegovačka, a kako to naš sugovornik naglašava - sada veoma uspješna zajednica, koja je, pored svega željela pokazati da je dosta toga istinski veže i za staru domovinu. Naša dijaspora, očito nije zaboravila svoju Bosnu.

Inače, incijatori proglašenja aprila za mjesec bh. kulture i tradicije u Ajovi su BAAI - osnovana 2015. godine od strane grupe mladih osoba. BAAI je osnovana s jasnim ciljem da se pomogne svojoj zajednici, ali - kako to tvrde - i da se bore za prava Bosanaca i Hercegovaca u ovoj američkoj saveznoj državi.

Utemeljenje mjeseca posvećenom bh. kulturi i tradiciji je, kako to kažu - "samo jedan u nizu velikih projekata i programa koje ova asocijacija planira u budućnosti".

U planu je, tvrde, i otvaranje kulturnog centra, te rad na dodjeljivanju stipendija za studente porijeklom iz BiH, kao i start programa za ugrožene osobe porijeklom iz BiH. Slijedi, kažu i nastavak promocije planiranih aktivnosti radi "omogućenja još višeg stupnja kolektivnog napredka zajednice".



Bosanski uspjeh u Ajovi

- I Ajova je na ovaj način dobila priliku da slavi bogatu i raznovrsnu kulturu Bosanaca i Hercegovaca, jer to je kultura koja je postala dio kolektivne slike Ajove - dodaje Klempić.

April je inače izabran za podsjećanje na bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju zbog značaja tog mjeseca u povjesti Bosne i Hercegovine i njenih naroda, kao i važnosti u odnosima na državnoj razini između SAD i BiH. Ovdje se baštini činjenica da je agresija na Bosnu i Hercegovinu započela, upravo u aprilu 1992. godine.

To je, podsjeća Klempić, ono o čemu se medju ovdašnjim Bosancima govori kao o "oružanoj i brutalnoj agresiji, koja je odnijela od stotinu do dvije stotine hiljada života, nakon podsticanog etničkog čišćenja i genocida".

Sretna je okolnost, kaže naš sugovornik, da je upravo u aprilu - te daleke 1992.godine, ipak - počela da se razvija i "nada i osjećaj za državnost BiH".

Ajova je inače dom - nekih petnaest hiljada useljenika porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su ovdje počeli dolaziti sredinom 90-tih godina prošlog stoljeća. Oni su su većinom naseljeni u okolini Des Moinesa, ali značajan broj njih živi i u ovdašnjem gradu Waterloo.

Kako nam je rečeno, veliki broj poslovnih prostora u ovim gradovima je već vlasništvu Bosanaca i Hercegovaca.

Također, pored raznih restorana, trgovina i specijaliziranih ugostiteljskih objekata, gradjani islamske vjeroispovjesti porijeklom iz BiH imaju i priliku obavljati i svoje vjerske potreba u tri džemata na prostoruu Des Moinesa. To su Islamski i edukacioni centar "Ezan", Islamski i ulturni centar "Bošnjak" i Islamski centar "Zem Zem".


Autor: Erol AVDOVIĆ 

Nema komentara:

Objavi komentar