subota, 26. ožujka 2016.

Na posljednjem izgrađenom kružnom toku ZENIČANI ODUŠEVLJENI Počela sa radom moderna fontana na ulazu u grad




U Zenici je počela sa radom fontana koja se nalazi na samom početku dionice Glavne gradske magistrale, na sjevernom ulazu u grad preko blatuške petlje.
Vrijednost investicije iznosi 220.000 konvertibilninh maraka, a finansirana je sredstvima grada Zenice i zeničkog Javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija". Cjelokupni radovi na montaži i izgradnji fontane trajali su oko mjesec dana, koja je izgrađena u sklopu projekta izgradnje Glavne gradske magistrale, tačnije ukrašavanja kružnih tokova.
Naime, riječ je o fontani koja sadrži tri segmenta sa pjenušcima, od kojih svaki pjenušac daje određene efekte sa dvanaest različitih boja. Njena posebna rasvjeta sa unutrašnjim reflektorima omogućava da bude osvijetljena tokom noći, kada je ugođaj za brojne goste ali i građane Zenice zasigurno dosta bolji.
Prava atrakcija
Iako je prvobitno najavljeno da će fontana početi sa radom početkom aprila, nesvakidašnji prizor na samom ulazu u grad, u okviru posljednjeg izgrađenog kružnog toka, oduševio je sinoć brojne građane koji nisu mogli odoljeti a da ne načine fotografiju ispred moderne fontane.
- Ovo je nešto prelijepo što se napravilo u gradu, a naročito fascinira što se radi o nečemu na samom ulazu u grad što nikako ne može ostati nezapaženo. Sama pomisao kakvu će sliku o našem gradu steći neko ko prvi put dolazi u Zenicu i ugleda ovaj ugođaj, zaista budi ponos. Čestitam nadležnima na ideji ali i realizaciji, te se nadam kako će nam biti na usluzi što duže - rekao je za "Avaz" Alem Arnaut, jedan od brojnih ponosnih Zeničana koje smo zatekli kod fontane koja je za kratko vrijeme postala glavna atrakcija u gradu.
Kako bi se produžio njen vijek trajanja i spriječio bilo kakav vid vandalizma, cjelokupan prostor je osvijetljen i bit će pod videonadzorom. Osim toga, sistem fontane je kompjuterizovan, što će omogućiti više modela njenog rada, te fascinantniji ugođaj za prolaznike korištenjem brojnih svjetlosnih kombinacija.
Sigurnosni senzor
Radovi na fontani bili su povjereni kompaniji Grizelj, a njena centralna prskalica vodu uspijeva baciti i preko pet metara u zrak. Budući da je riječ o nesvakidašnjem prizoru i fontani u samom kružnom toku, radi sigurnog odvijanja saobraćaja ali i spriječavanja rasipanja vode po cesti postavljen je senzor koji će u zavisnosti od vjetra regulisati sam pritisak kao i jačinu izbacivanja vode.

Nema komentara:

Objavi komentar