utorak, 1. ožujka 2016.

BIH Goražde će dobiti najveću državnu zastavu na Balkanu

U povodu Dana nezavisnosti BiH u općinama Pale i Foča položeno je cvijeće na spomen obilježja, a iz Goražda dolazi najava o podizanju najveće zastave BiH koja će se vidjeti iz svih dijelova grada.





Delegacije Udruženja demobilisanih boraca Armije RBiH te zvaničnici BPK i Općine Foča u FBIH, najprije su položili cvijeće na spomen-obilježju izgrađenom u znak sjećanja na prve žrtve na području ove općine na mjestu gdje su 19. aprila 1992. godine ubijeni Ševal Bećirović i Mehmed Kamerić.

"Nikada se ne smijemo zaboraviti doprinos ljudi koji su živote ugradili u ovu zemlju", poručio je Hamid Kušundžija, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Općine Foča.

Mjesta od kulturnog i historijskog značaja



Cvijeće je položeno i na partizanskom spomen obilježju u Ustikolini te u općini Pale u FBiH na spomen obilježjima u Prači i Hrenovici. U Prači je promovisan i katalog kulturno-historijskog naslijeđa na području BPK Goražde u kome je prezentirano 60 najzanimljivijih mjesta i spomenika koji datiraju iz različitih razdoblja i svaki na svoj način ima svojevrsnu ulogu u formiranju identiteta BPK Goražde.

Eldin Baljević, predsjednik Udruženja "Kulturna baština" BPK Goražde, ukazao je, između ostalog, i na značaj srednjovjekovne tvrđave Pavlovac u Prači i drugih ostataka srednjovjekovne Bosne, kao nijemih svjedoka njene nezavisnosti i državnosti.

Zastava od 70 metara



Dan nezavisnosti BIH u Goraždu će sutra biti obilježen i polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje "Goražde - grad heroj svojim braniocima", mezarja u Kolijevkama te spomeniku ubijenoj djeci Goražda. Na svečanoj akademiji planirana su obraćanja zvaničnika dok će tokom dana biti priređena i izložba radova nastalih u okviru Gun-Gor radionice u gradskoj Art galeriji.

Obilježavanju velikog praznika u Goraždu će prisustvovati delegacija Istanbulske općine Gungoren. Zahvaljujući ovoj općini Goražde će za 18. septembar, Dan oslobođenja, dobiti najveću bosanskohercegovačku zastavu koja će biti postavljena na jednoj od lokacija oko grada. Za sada nije precizirano na kom lokalitetu, ali je poznato da će biti najveća na Balkanu po uzoru na one koje imaju veliki turski gradovi. Prema najavama, visina zastave zajedno sa postoljem iznosit će oko 70 metara i moći će se vidjeti iz svih dijelova grada.

"Dali smo podršku ovom projektu i na nama je da u narednih sedam dana odredimo lokaciju i da se aktivno uključimo u ovaj projekat, a treba izdvojiti velika sredstva iz njihovog Budžeta da bi se izgradio jarbol visine 70 metara i za transport iz Istanbula. Naš zadatak je da pripremimo lokaciju i da radimo na tome. Zastava će biti jedna od najvećih u BiH, a možda i na Balkanu. Drago nam je da su došli do te ideje, a mi ćemo za našu državnu zastavu sigurno odabrati najpovoljniju lokaciju da se vidi sa svih strana. Prvo smo planirali postaviti zastavu na Gubavici, ali su nam rekli da je to previše blizu zbog veličine jarbola i same zastave. Razmišljamo o dvije lokacije, Biserna ili Rorovi", izjavio je Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Nema komentara:

Objavi komentar