subota, 30. siječnja 2016.

Svjetska zdravstvena organizacija sazvala i krizni sastanak zbog epidemije NAUČNICI OTKRILI: U laboratorijama stvoren "lijek" koji će iskorijeniti virus zika



Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za ponedjeljak je sazvala krizni sastanak zbog epidemije u zemljama Južne Amerike, a procjenjuje se da će ove godine u obje Amerike zika virusom biti zaraženo tri do četiri miliona ljudi.
Virus je pogotovo opasan za trudnice, odnosno nerođenu djecu, kod kojih uzrokuju neurološka oštećenja.
Britanski naučnici u laboratoriju tvrtke Oxitec su uzgojili 12.000 komaraca vrste 'aedes aegypti' koja je prijenosnik virusa i denge groznice.
Komarci nisu isti kao oni u prirodi i ne mogu dugo preživjeti izvan laboratorijskih uvjeta. Naučnici planiraju pustiti u prirodu mužjake tih genetski modificiranih komaraca kako bi se parili sa ženkama u područjima gdje je epidemija zika virusa uzela maha.
Potomci genetski modificiranih mužjaka i ženki koje žive u prirodi neće živjeti dovoljno dugo da se razviju u odrasle komarce, a naučnici procjenjuju da će na taj način uništiti 90 posto populacije komaraca 'aedes aegypti' koja prenosi zika virus.
S hemijskim sredstvima, kojima se inače uništavaju komarci u prirodi, mogli bi ih 'izbrisati' tek 30 do 50 posto. Eksperiment s genetski modificiranim komarcima za sada se provodi na manjim područjima u Brazilu i pokazao se uspješnim, prenose agencije.

Nema komentara:

Objavi komentar