petak, 20. studenoga 2015.

Selektor nogometne reprezentacije BiH BAŽDAREVIĆ: Želim napraviti ekipu s kojom mogu ići u rat!



Četiri dana poslije, Mehmed Baždarević i dalje je u okovima ogorčenja. Nakon izgubljene bitke u Dablinu, gdje su kvalifikacije za Euro 2016. neslavno okončane, selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i dalje rezimira šta se i kako desilo.
No, oni koji ga znaju i kao igrača i kao trenera, znaju da je Meša od onih koje porazi jačaju. Iz intervjua koji je jučer dao za naš list, jasno je da je, nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Euro, koje su, kako mnogi misle, izgubljene i prije nego što je on preuzeo reprezentaciju, još odlučniji da napravi nešto od našeg državnog tima. 
Odmah u borbu  
- Još sam pun emocija. Odmah bih večeras volio igrati novu utakmicu, baciti se protivniku u stomak, ići u još težu borbu... 
Kakvog ste raspoloženja? 
- I dalje mi je teško. Zbog sebe, zbog navijača, igrača, vas, novinara... Dobro smo radili kroz kvalifikacije, ali se moglo završiti bolje. No, ne možemo sada zbog ove dvije utakmice baciti ljagu na sve ono što smo radili u osam mjeseci. Da nas je neko nadigrao - nije, nadmudrio - nije, ali pobijedio jeste. I to borbenošću koju mi u datom trenutku nismo imali. 
Koliko u sebi vidite krivca za neuspjeh?
- Znate kako to ide, čovjek se uvijek pita je li trebao ići sa dva špica, dva defanzivna vezna... Da li sam pogriješio? Naravno da se krivim! Svi smo odgovorni za ovo. No, pedantno smo prostudirali Irsku, najbolje što smo mogli. Naši igrači znali su i ko je od Iraca oženjen, a ko nije. Sam sam sebi rekao, samo da nas ne dobiju agresivnošću i borbenošću... Nažalost, upravo se to desilo. 
Imali smo koncepciju. Držali smo loptu, ali je nismo koristili u posljednjih 20 metara, gdje je najviše trebalo. Oni su tri puta šutnuli na gol i zabili tri gola. Toliko povreda i igrača koji su nastupili pod injekcijama, sudije koje nisu bile na nivou, prvi meč u magli, penal u drugoj, previše grešaka... Sve su to sitnice koje utječu na konačan rezultat. Nije ovo nikakvo opravdanje, to su argumenti. 
Da se sada možete vratite za sedmicu, znate li šta biste mijenjali?
- Da igramo ponovo, možda bih promijenio jednog igrača.
Javnost smatra da je nekoliko fudbalera zrelo za otpis. Jeste li Vi tog mišljenja?
- Imaju razloga da to govore, ali zašto to pitanje nisu postavili nakon pobjeda nad Izraelom i Kiprom? Moj stav je uvijek isti, ova ekipa se treba renovirati. Ali, kako je renovirati kada je u kvalifikacijama svaka utakmica bila na život i smrt? Jedini je cilj bio ostati živ, nije bilo prostora ni za kakve veće promjene. 
Spominjali ste u nekoliko navrata da nas je koštao mentalitet. Možete li ga promijeniti? 
- Mogu ga pokušati poboljšati. Hoću da u ekipi imam ratnike, momke s kojima mogu ići u rat. Ove fudbalere, s kojima sam radio u ciklusu, moram pohvaliti, jer su dali sve od sebe. Svi smo krivci što nismo ovo izgurali do kraja, ali sada nam trebaju osvježenja i promjena u mentalitetu. 
Koga ćete otpisati iz ovog tima? 
- Sigurno će ih biti, ali to još ne bih govorio. Hoću da ovo prođe, da napravimo analizu i vidimo koliko je ko napravio. 
Puko preživljavanje 
Šta je sa Spahićem? Čini se da je on najzreliji za otpis?
- Bezobrazno je igrače otpisivati preko novina. Sve ćete znati na vrijeme. 
A je li, možda, neki od igrača najavio oproštaj, rekao da više neće ili ne može?
- Nije, niko. 
Imate li sada viziju koji su to fudbaleri koji bi mogli predstavljati takozvanu svježu krv u timu?
- Pa vidjeli ste da je na posljednjim spiskovima bilo dosta novih igrača. Znači, ima ih. Skautirali smo ih mnogo i ima tu fudbalera koji se do sada nisu spominjali. Ali, neću sada o njima. 
Šta namjeravate u narednih desetak mjeseci do početka narednog ciklusa? 
- Vremena ima dovoljno, ali ga ne smijemo gubiti. Za mene kvalifikacije počinju u ponedjeljak. Želim što prije znati s kim i s čim idemo u ciklus. Viziju imam, a to je - Meša sa svojim idejama. Ali, 100 posto! Ovo do sada nije bilo ništa moje nego nužni kompromis, puko preživljavanje tokom kojeg nije bilo prilike da uvodim ništa novo i ništa svoje. Sada idemo novim pravcem, s novim imenima i novim pristupom. Novi program, ali potpuno moj i samo moj! Kome odgovara, neka se pridruži, a kome ne... neka ide.

U martu sa Švicarskom?

Kruže glasine da ćemo u martu igrati sa Švicarskom?
- Bilo bi to dobro. Nadam se da ćemo do jeseni sljedeće godine imati što više jakih prijateljskih utakmica kako bismo isprobali što više igrača i varijanti. 

Kritike da, nebuloze ne

Bilo je dosta kritika nakon utakmice u Dablinu na svačiji račun. Kako ste ih podnijeli? 
- Ko god kritizira, neka kritizira. Sve poštujem i priznajem, ali ako je argumentirano. No, nebuloze nisu kritike, a bilo ih je. Blaž Slišković postavlja pitanje ko je taj Francuz koji radi za mene. Isto kao da ne zna da je čovjek bio u Fulemu, Monaku, da je 12 godina radio u Francuskoj... Ili Ćiro Blažević, koji pita gdje sam to ja radio prije ovoga... To nisu kritike nego nebuloze koje me ne zanimaju. 

Nije Edin jedini kopao, ali ostali nisu mogli mnogo 

Na društvenim mrežama ovih dana je objavljena zanimljiva ilustracija kako Džeko kopa, a ostali gledaju. Jeste li je vidjeli?
- Nisam. Shvatam, ali ne mogu to komentirati. Edin je pokazao da je izrastao u pravog vođu i lidera. No, ne bih rekao da je jedini kopao. Borili su se i drugi, a koliko je ko mogao kopati, to je drugo pitanje. Svi su zajedno bili na brodu i glupo je okrivljavati pojedince. Zajedno smo kupili plodove i zajedno gubili. A o Edinu mogu reći samo najbolje. 
f

Nema komentara:

Objavi komentar