srijeda, 28. listopada 2015.

Uspjeh mladog akademskog slikara iz BiH BOSANAC SLIKA ZA GUINNESA Mušanović će na Floridi pokazati svoj talenat 3D oslikavanja na asfaltu!




Mladi akademski slikar Kerim Mušanović jedini je Bosanac koji će učestvovati u oslikavanju 3D slike na asfaltu za Ginisovu (Guinnes) knjigu rekorda. Ovaj uspješni student sarajevske Akademije likovnih umjetnosti u novembru putuje na Floridu gdje će pokazati svoje viđenje svijeta kroz trodimenzionalnost, a za "Avazov" portal otkriva kako je dobio ovu izuzetnu priliku. Iza mladog Mušanovića je veliki broj ostvarenja. Učestvovao je na brojnim umjetničkim festivalima, ali i sam priznaje da je oslikavanju rekordne 3D slike na svijetu, dosad najveći izazov za njega.


  - Organizatorica festivala stupila je u kontakt sa mnom i pitala me da li želim učestvovati u oslikavanju slike za Ginisovu knjigu rekorda. Naravno, odmah sam pristao. Sliku za svjetski rekord radit će grupa umjetnika koji dolaze iz raznih dijelova svijeta. Naročito mi je drago što ćemo imati priliku raditi sa pionirom 3D umjetnosti, Kurt Wennerom koji će ujedno i voditi izradu ove slike - kazao nam je Mušanović.
Individualne slike
Festival na Floridi će trajati od 1. do 16. novembra. Kako saznajemo, prvih desetak dana će se raditi slika za Ginisa na avionskoj pisti Zračne luke u Venici (Venice), a poslije slijede izrade individualnih slika, gdje će Mušanović dobiti priliku da pokaže svoj talenat pred hiljadama ljudi.
- Tema festivala je "Eat, Drink and Be Marry", tako da vjerujem da će i slika koju ćemo raditi biti povezana s tim. Međutim, kao što iz samog naziva možemo zaključiti, tema nam dopušta da pustimo mašti na volju i pokažemo dokle doseže naša inspiracija i tako pokažemo šta umijemo - pojašnjava Mušanović.
Slika koju će on raditi u sklopu individualnog predstavljanja umjetnika na Floridi će biti duga 12, a široka šest metara, što ujedno predstavlja i njegov lični rekord u 3D oslikavanju na asfaltu.
- Motiv slike sam već izradio. Sve je spremno, samo treba da krenem u akciju, ali prije završetka ne bih volio iznositi u javnost šta ću slikati - dodaje ovaj bh. akademski slikar.
Pomoć interneta
Već nekoliko godina 3D slike mogu se vidjeti na ulicama Sarajeva. Što se tiče ove vrste umjetnosti u BiH, Mušanović kaže da su svi naši građani, koji su došli u kontakt s trodimenzionalnim slikama, imali pozitivne reakcije.
- Danas je 3D umjetnost dostigla svoju popularnost širom svijeta uz pomoć interneta, jer umjetnici svoje slike dijele putem društvenih mreža. Nažalost, da nema interneta malo ko bi vidio ljepotu 3D slike - ističe Mušanović.

Brojni uspjesi

Mušanović je prvi Bosanac koji je učestvovao na "3D Street Art festivalu" u Blumbergu, gdje je neočekivano uzeo drugo mjesto u 3D kategoriji. Bio je gost još jednog  festivala u Njemačkoj u gradu Wilhemlmshavenu gdje je postigao zapažene rezultate među 50 umjetnika iz cijelog svijeta. Na "3D Street Art festivalu u Splitu", koji se ove godine održao prvi put, imao je priliku da pokaže svoje sposobnosti 3D slikanja na samoj rivi uz Jadransko more.

Komplikovana izrada

- Ne bih rekao da se 3D umjetnost puno više razlikuje od klasične likovne umjetnosti. Međutim, dosta je komplikovanija jer se prava 3D slika vidi iz samo jedne tačke gledišta, obzirom da motiv koji slikamo na horizontalnoj površini trebamo razvući. Zato se obično 3D slike slikaju poprilično velikih dimenzija baš zbog tog razvlačenja motiva - pojasnio je Mušanović.

Nema komentara:

Objavi komentar