utorak, 22. rujna 2015.

BIJESNI SUSJEDI Vučić žestoko napao Hrvatsku i Europskoj uniji dao ultimatum



Ukoliko EU do 14 sati ne odgovori na situaciju na granici Srbije i Hrvatske, Srbija će poduzeti protumjere zbog jednostranog zatvaranja granice sa Srbijom za srpske kamione, izjavio je danas, kako prenosi Tanjug, premijer Srbije Aleksandar Vučić
'Čekamo da Europska komisija reagira do 14 sati, jer to je njen posao, a onda će Srbija reagirati mirno, ne kršeći propise, ali će ukazati na to da se Hrvatska ne može iživljavati, ponižavati Srbiju i uništavati gospodarstvo Srbije bez posljedica', istaknuo je Vučić.
Upitan kolika je šteta, Vučić je kazao da šteta zbog zatvaranja mađarskih i hrvatskih granica iznosi oko 20 milijuna eura, ali da će se ozbiljnija analiza znati nakon današnje sjednice Vlade. Potez hrvatskih vlasti opisao je kao 'skandal nevjerojatnih razmjera'.

Ponovio je apel Srbije hrvatskim vlastima da ne donose mjere i sankcije protiv Srbije bez razloga, a obrazloženje koje su tražili šef srpske diplomacije Ivica Dačić i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović od svojih hrvatskih kolega, dodao je, šokiralo ga je jer je Hrvatska u službenom dopisu tražila od Srbije da dio izbjeglica preusmjeri na Mađarsku i druge granice EU-a.

Vučić je ponovio da ovakvim ponašanjem Hrvatska krši brojne sporazume koje je Srbija potpisala s EU-om.

'Odgovor Hrvatske spada u zonu sumraka - ajd' vi Srbi pošaljite pola izbjeglica na Horgoš, pola kod nas i pustit ćemo promet. To je službeni odgovor', naveo je srpski premijer, primijetivši da ponašanje Hrvatske dovodi cijeli EU u poziciju da krši civilizacijske norme.

Srbija se, prema njegovim riječima, suočava s problemom izbjeglica pet mjeseci, a Hrvatska samo pet dana, i 'opet oni imaju problema, a mi nemamo'.

Vučić je podsjetio na to da u prva četiri i pol mjeseca nitko od izbjeglica nije išao u Hrvatsku te da su sami birali svoje rute.

'Znači li to da trebamo zaustaviti sav promet iz Makedonije? Ako neka granica radi, onda je to naša, a Hrvati ne kontroliraju izbjeglice, kao boje se da im uzmu otisak prsta. Ne bojimo se i kontroliramo ih', objasnio je Vučić.
Najavio je da će Srbija reagirati hladne glave, ne kršeći propise, ali će pokazati Hrvatskoj da se ne može iživljavati i uništavati gospodarstvo Srbije bez posljedica.

Na drugoj strani, dodao je, Mađarska je bila poštena jer je zatvorila granicu u oba smjera, a Hrvati su zatvorili prolaz za srpske kamione, ali 'vrlo lijepo' hrvatski kamioni idu u Srbiju.

'To što su napravili katastrofa je za cijelu regiju. Oni mogu biti neodgovorni koliko god hoće, ali prema nama ne mogu. To je katastrofalan signal - zamislite, zovete investitore iz cijelog svijeta, a onda kažete da ne mogu prijeći granicu. To ni mala djeca ne zamišljaju da je moguće', podvukao je Vučić.
Srpski premijer je istaknuo da je obaveza vlade štititi svoj narod od napada kao što su narušavanje ekonomije i vrijeđanje usporedbom s muhama i orlovima te zaključio da hrvatski potez predstavlja brutalan napad na Srbiju i pokušaj brutalnog uništavanja srpske ekonomije.

Nema komentara:

Objavi komentar