ponedjeljak, 2. svibnja 2016.

Od granate do otmice: Dan kada su se goloruki građani Sarajeva suprostavili JNA

Hrabri građani Sarajeva 02. maja 1992. godine počeli su otvorenu bitku za svoj grad. Jugoslovenska narodna armija (JNA) zajedno sa srpskim paravojnim formacijama 02. maja pokušala je zauzeti ključne institucije u gradu i uspostaviti kontrolu. Međutim, građani Sarajeva to nisu dozvolili.





JNA je tog dana pored zgrade Predsjedništva pokušala zauzeti i zgradu Skupštine BiH i Općine Centar. Ipak, samoorganizovani građani, sa oskudnim i improviziranim naoružanjem stali su u odbranu svog grada. Tako su građani okupljeni u Teritorijalnu odbranu BiH uz podršku Specijalne jedinice MUP-a herojskim podvizima uspjeli sačuvati ključne institucije BiH, nedozvolivši neprijatelju sprovođenje njihovih planova.

Ključne borbe vodile su se između 10 i 15 sati, kada je grad ostao bez struje, vode, telefonskih veza a jedna od najupečatljivijih scena su zapaljeni tramvaji na Skenderiji.

Tog dana zapaljena je i zgrada glavne Pošte u Sarajevu, a tenkovi JNA bili su krenuli prema Predsjedništvu i Skupštini. Važnu ulogu tada su imali i specijalci kojima je rukovodio Dragan Vikić, zatim rezervni sastav policije, pripadnici Patriotske lige i mnogi drugi.




I kada se činilo da ne može gore, došla je vijest da je tadašnji predsjednik R BiH Alija Izetbegović uhapšen na sarajevskom aerodromu, kada su ga priveli pripadnici JNA, predvođeni generalom Vojislavom Đurđevcem. Izetbegović se tada vraćao s pregovora u Lisabonu. 

Sa sarajevskog aerodroma odveden je u Lukavicu, kada se slučajno saznalo za informaciju da je Izetbegović uhapšen, a pregovori o njegovom oslobađanju vođeni su direktno preko tadašnje televizije Sarajevo.

Izetbegović je razmijenjen 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.


Nema komentara:

Objavi komentar