srijeda, 10. veljače 2016.

Ličnost dana Danis Tanović I ovo je za Bosnu



Tanovića nosi naziv „Smrt u Sarajevu“, ostvarenje jedinog bh. i regionalnog oskarovca za našu prijestonicu kao i državu znači – život! 

Malo je stvari koje tako snažno u vene BiH mogu ubrizgati tako potrebnu novu krv kao što je to film. Pogotovo iz radionice velikog bh. i svjetskog majstora sedme umjetnosti. Film „Smrt u Sarajevu“ uvršten je u takmičarski program 66. Berlinalea, prestižnog festivala, gdje je Tanović već jednom, 2013., s „Epizodom u životu berača željeza“ osvojio Gran pri i dva "Srebrena medvjeda". Sada se svi nadamo „Zlatnom medvjedu“.
 Prvi je ovo film koji je Tanović snimao u svom gradu i sa isključivo bh. glumcima. Mogao je birati na svjetskom tržištu, ali odbarao je, s izuzetkom Žaka Vebera, domaće snage! Hrabar potez, koji nosi snažnu poruku. U ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ Tanović je istakao da je poprilično nesretan zbog cijele situacije, „jer živim u zemlji gdje malo šta zaista funkcionira, gdje očito smatraju da je kultura suvišna, a samim tim i kulturni radnici“. 
Danis Tanović rođen je prije 47 godina, i to 20. februara, na dan kada će se na Berlinaleu dodjeljivati nagrade. Sretno!  f

Nema komentara:

Objavi komentar