utorak, 15. rujna 2015.

Lansiranje vjerovatno planirano za 70. godišnjicu Radničke partije NOVE TENZIJE Sjeverna Koreja planira lansirati novu raketu u svemir, osude Juga i SAD-a



Sjeverna Koreja saopćila je da će lansirati raketu sa satelitom, pošto „ima pravo na istraživanja u svemiru“. Saopćenje Sjevera izazvalo je osudu SAD-a i Južne Koreje, iako nije naveden datum lansiranja. Iz izvještaja sjevenokorejske državne televizije može se zaključiti da će raketa biti lansirana 10. oktobra, na 70. godišnjicu osnivanja Radničke partije. „Svijet će jasno vidjeti seriju satelita iz Koreje“, objavila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA). Susjedne zemlje su osudile i prvi pokušaj lansiranja 2012. godine, ističući da je to lansiranje samo proba za dalekometnu balističku raketu, obzirom da su svemirske i balističke rakete bazirane na skoro istoj tehnologiji. „Razvijanje svemirske tehnologije u miroljubive svrhe je legitimno pravo suverene države, priznato međunarodnim pravom, Partijom i narodom Sjeverne Koreje“, piše KCNA. 

U ranijim izvještajima, Ministarstvo odbrane Južne Koreje upozorilo je da je Sjever izvršio modifikacije na lansirnoj platformi Sohae, omogućivši lansiranje dvostruko veće rakete nego one lansirane 2012. godine.
Novo lansiranje moglo bi i uzgroziti nedavno potpisani sporazum o smanjenju tenzija između dvije Koreje.
Podsjetimo, lansiranje rakete 2012. godine bio je potpuni promašaj, a raketa se raspala nekoliko trenutaka nakon lansiranja. 


Nema komentara:

Objavi komentar