ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

Žestoke reakcije na izjavu Bakira Izetbegovića: Korak naprijed, nazad tri...

Ne stišavaju se reakcije nakon izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je ocijenio neprimjerenim i neopravdanim napade na banjalučkog biskupa Franju Komaricu zbog njegova podsjećanja na zločine koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini počinjeni nad nesrbima u Banjoj Luci.
Pandurević, Džaferović, Košarac, Krišto 



Zastupnik SNSD-a Staša Košarac rekao je kako misli da to najviše govori o Izetbegoviću te da te izjave nisu dobro došle u ovoj zemlji jer vrijeđaju interese jednog dijela BiH. 

"To treba osuditi na svaki mogući način. Očigledno je da on jeste sljedbenik jedne politike i da koristi svaki mogući način da to još jednom potvrdi. Ako misli da će ovakvim izjavama doprinijeti boljem odnosu u zemlji grdno se vara", rekao je Košarac. 

On je kazao i kako je "očigledno da je Izetbegović rušilački faktor" kojem treba biti jasno da manji bh. entiteta mora uvažavati. 

"Alija Izetbegović nije mogao ništa RS-u pa neće ni Bakir", poručio je Košarac 

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević smatra kako Izetbegović "napravi jedan korak naprijed, a tri nazad". 

"Iza takve izjave stoji, prema mom uvjerenju, izjava da će se pokloniti žrtvama u Kazanima zbog koje ga je očito kritikovao neko u bošnjačkom korpusu pa je, vjerovatno da se ispravi, onda izjavio to što je izjavio", smatra Pandurević.

Ona je zaključila da Izetbegoviću treba bit jasno kako 150 hiljada Srba nije otišlo na izlet s kojeg se nije vratilo. 

Na drugoj strani, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA) rekao je da je Izetbegović kazao samo istinu. 

"Predsjednik Izetbegović je kazao istinu i istinu treba govoriti. Od istine ne treba bježati i ona ne smije biti talac nikakvih politika. On je jučer kazao istinu i svi se trebamo okrenuti istini", rekao je Džaferović. 

Zastupnica HDZ-a BiH i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kazala je kako nema običaj komentarisati izjave drugih političara te da generalno nije upućena u problem, ali da često voli reći kako zlata vrijedi neka neizgovorena.

Podsjećamo, Izetbegović je u nedjelju, nakon susreta sudionika procesa "Brdo - Brijuni", rekao kako je činjenica da su Hrvati i Bošnjaci tijekom rata sustavno tjerani iz Banje Luke i da se to ne može negirati, kao ni činjenica da je u tom gradu srušeno svih 16 džamija te katoličke crkve.

"Banja Luka nije bila pod opsadom, niti je tamo bilo ratnih sukoba, a to se ipak dogodilo", kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Dodao je da se "možda može naći i neka druga usporedba Banje Luke osim one s Bleiburgom, za kojom je posegnuo Komarica, no to ne mijenja bit problema".

"Iz tog grada (Banje Luke) su sistematski istjerani Bošnjaci i Hrvati, a vi nazovite to Bleiburgom, ili nekako drugačije", rekao je Izetbegović.

Nema komentara:

Objavi komentar