nedjelja, 1. svibnja 2016.

Američki časopis: VUČIĆ LAŽNI EVROPEJAC ZBOG OČUVANJA VLASTI, uspeo da uguši opoziciju


Američki časopis Forin Polisi smatra da izborna pobeda predsednika Vlade Srbije i lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića ne ukazuje da su u Srbiji široko prihvaćene zapadne vrednosti i priključenje Evropskoj uniji (EU), već da je on, čvrstim stilom vladavine, uspeo da uguši bilo kakvu ubedljivu opoziciju.


U tekstu, pod naslovom „Zašto izbori u Srbiji nisu razlog za veselje“, list navodi da su mnogi međunarodni posmatrači vanredne izbore, održane 24. aprila, opisali kao referendum o članstvu Srbije u EU i da je SNS, koja podržava priključenje Uniji, osvojila više od 48 odsto glasova, zbog čega će zadržati kontrolu nad parlamentom još četiri godine.
Vučić je, prema rečima stručnjaka za Balkan sa Univerzitetskog koledža London Erika Gordija, neutralisao sve potencijalne izvore opozicije – ne postoje ubedljive opozicione partije, dok je kontrola medija i informacija gotovo potpuna.
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč je prošle godine u pismu američkom potpredsediku Džozefu Bajdenu ukazala na ograničavanje medijskih sloboda u Srbiji i „mešanje politike“ u izveštavanje, uz ocenu da novinari rade u „neprijateljskom okruženju“.
Slično upozorenje je objavila i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), podseča Forin Polisi, navodeći i tvrdnje da je Vučić političku opoziciju potisnuo i kampanjom borbe protiv korupcije.
Prema oceni američkog časopisa, malo je verovatno da je, uz takvo nedemokratsko ponašanje, Vučićeva podrška priključenju EU zasnovana na iskrenom poštovanju evropskih vrednosti i vladavine prava.
Forin polisi smatra da bi na njega trebalo gledati kao na oportunistu kojeg interesuje malo šta, osim očuvanja vlasti. Vučić želi da stekne saveznike u Briselu, ali je obećao i jačanje veza Srbije sa Rusijom, navodi Forin Polisi.
Američki časopis ukazuje i da je on, kao ministar informisanja tokom vladavine srpskog lidera Slobodana Miloševića, bio odgovoran za razvoj propagandne ratne mašine.
Vučićevi protivnici tvrde da je njegov uspon, uz nezainteresovanost EU za metode vladavine u Srbiji, oslabio podršku Uniji.
Gordi smatra da je EU podržala Vučića zbog njegove spremnosti da normalizuje odnose sa Kosovom.
Prema rečima Gordija, izgleda da se Vučić dogovorio da će, ukoliko bude sarađivao sa Kosovom, EU tolerisati sve što radi u Srbiji.
To je posebno veliko razočaranje za ljude koji su od EU napravili neku vrstu životnog cilja, smatrali da je identitet Evrope suštinska demokratija i gledali na Uniju kao na garanta ljudskih prava, izjavio je Gordi.
Prema istraživanjima javnog mnenja, 48 odsto stanovništa Srbije podržava priključenje EU, u odnosu na 51 odsto iz 2014. i 65 odsto iz 2009. godine. Jedan od razloga pada podrške je verovanje da EU više ne može garantovati političku i ekonomsku stabinost.
Kao još jedan od dokaza za jačanje antievropske struje u srpskoj politici, Forin Polisi navodi povratak ekstremne desnice u parlament i podatak da je Srpska radikalna stranka treća po broju glasova osvojenih na izborima.
Forin Polisi zaključuje da je vreme da se EU urazumi i shvati da prepuštanje oportunističkom populisti da vodi narod Srbije u Uniju nije način za ulazak te zemlje u naručje Evrope.

Nema komentara:

Objavi komentar