subota, 30. travnja 2016.

Dodik bez para: Vlada RS-a obustavila sve isplate iz budžeta!




Odluka Vlade RS da “do daljnjeg” obustavi sve isplate iz budžeta potvrda je da novca nema, i da bi uskoro moglo da uslijedi i kašnjenje plata i penzija.
Vlada Republike Srpske, na posebnoj sjednici održanoj 11. i 12. aprila, usvojila je Zaključak kojim su obavezana sva ministarstva da do daljnjeg obustave sve isplate iz budžeta.
U zaključku koji je potpisala predsjednica Vlade Željka Cvijanović stoji i da je stupio na snagu isti dan kada je i donesen.
-Ministarstva obustavljaju, do daljnjeg, donošenje rješenja o odobravanju sredstava iz budžeta kojim upravljaju, pojedincima i pravnim licima, po bilo kom osnovu, navodi se u zaključku Vlade Republike Srpske.
Vlada RS već mjesecima kasni sa isplatama budžetskim korisnicima, a to su prvo osjetili poljoprivrednici, boračke kategorije i socijalno ugroženi.
Isplata podsticaja za poljoprivrednike, naknada za tuđu njegu i pomoć, borački dodatak, subvencije mladim bračnim parovima, samo su dio obaveza koje Vlada RS u ovoj godini nije ispoštovala, a većina njih je prenesena iz protekle budžetske godine.
Rupa u budžetu, koja po nekim računicama dostiže iznos od oko 300 miliona nedostajućih maraka, ozbiljno je uticala i na odnose među koalicionim partnerima.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, nedavno je optužio ministra finansija Zorana Tegeltiju, da je upravo on odgovoran za neisplaćivanje invalidnina i boračkog dodatka.
-Neću više ništa da govorim na tu temu jer Tegeltija stalno ponavlja da para nema, ili da će isplata biti kada bude bilo dovoljno sredstava u budžetu. Ja sam samo prenosio ono što mi je on rekao, a ispalo je da sam lažov-odbrusio je novinarima na jednoj od posljednjih sjednica parlamenta ministar Savanović, koji je kadar Socijalističke partije.
Još je teža situacija u Željeznicama RS, gdje su se radnici pobunili zbog toga što im je Vlada dugovala pet grantova ŽRS-u, odnosno više od 10 miliona KM. Štrajkom upozorenja tražili su isplatu februarske plate i naknada za prevoz i topli obrok. Vlada je, prema našim saznanjima izvršila uplatu dijela novca, ali je ostao gorak okus pobune koja je sasvim izvjesno organizovana u režiji DNS-a.
Bez obzira na poslovično oštriju retoriku, uobičajenu za izborne godine, posljednja izjava potpredsjednika DNS-a i Narodne skupštine RS, Nedeljka Čubrilovića, da bi najvažnije resore u Vladi RS trebalo da vode novi ljudi, pokazuje da je nedostatak novca ozbiljno uzdrmao vladajuću koaliciju.
-Mislim da je Vlada RS mogla da ostvari bolje rezultate, posebno u oblasti realnog sektora i otvaranja novih radnih mjesta, iako radi u otežanim uslovima. Za društvo i vlast u RS bilo bi bolje da neki novi ljudi dobiju šansu da vode najznačajnije resore u Vladi, rekao je Čubrilović u intervjuu za “Nezavisne”.
Premijerka Željka Cvijanović nedavno se pohvalila urednom isplatom penzija, otkako se prešlo na trezorski sistem isplate, ali i priznala da je to izvršilo dodatni pritisak i opteretilo budžet.
-Mi smo Vlada ili vlast koja uvijek, ma kako da se zadužuje, više vraća nego što uzima ili pozajmljuje”, istakla je predsjednica Vlade RS početkom marta, na tribini “Riječ predsjednika”, koja je održana u Gornjim Podgradcima kod Gradiške.
Ona je tada rekla i da su i plate i penzije redovne i da će tako i ostati, bez obzira što opozicija često najavljuje da “sljedećeg mjeseca nema penzija ili od sljedećeg mjeseca nema plata”.
Zabrana isplata iz budžeta “do daljnjeg” govori suprotno od ovog što je premijerka rekla građanima. S obzirom da u junu stiže 90 miliona maraka spoljnog i unutrašnjeg duga na naplatu, kašnjenja će se sigurno nastaviti, a i isplata plata iz budžeta mogla bi da bude dovedena u pitanje.
U nekimranijim analizama navodilo se da će april i maj biti posebno kritični za budžet RS jer dospijevaju anuiteta na naplat u visini od 150 miliona KM (april 80 miliona i maj 70 miliona).
U Vladi RS, nezvanično, tvrde da im je do kraja godine potrebno 450 miliona KM da bi finansijski preživjeli, ali ne navode gdje naći te pare.
Upućeni, opet, ističu da u tu cifru nije ukalkulisan unutrašnji dug, koji “nije definisan”. Jednostavnije rečeno, i ne zna se koliki je.
Primjera radi, u ovu godinu su prenesene neisplaćene subvencije za poljoprivredu iz ranijeg perioda, i to u iznosu od 60 miliona KM. Ovaj iznos ne ulazi u cifru od pomenutih 450 miliona KM.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije nekoliko dana na „Jahorina ekonomskom forumu 2016“ priznao je “izvjesni zastoj kod budžetskih ipslata” izrazivši optimizam da će se situacija poboljšati nakon što BiH potpiše sporauum s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom kreditnom aranžmanu.
“Nadam se da će sporazum biti potpisan u junu a da će prva tranša biti uplaćena u julu” izjavio je Dodik priznavši da trenutno u budžetu RS “postoje određeni zastoji na nekim mjestima”, te da će aranžman, odnosno prva tranša kredita MMF-a kada stigne u julu, “pomoći likvidnosti samog budžeta”.


Nema komentara:

Objavi komentar