utorak, 2. veljače 2016.

Bh. reprezentativac i napadač Čezene ĐURIĆ : Lijepo je bilo barem malo usrećiti sirijsku i iračku dječicu



Iako Čezena ove sezone igra drugi rang italijanskog fudbala, formu našeg napadača Milana Đurića ne treba zanemariti. Serija B je liga koja je mnogo jača i od nekih elitnih rangova evropskog fudbala. 
Iako je više od dva mjeseca bio povrijeđen, Đurić je, od 24 odigrana kola, nastupio u 13 i postigao pet golova, uz tri asistencije, te pridodao još jedan pogodak u italijanskom Kupu. 
Zgusnut raspored
- Zadovoljan sam ove sezone. Igram standardno i ne mogu se požaliti na formu. Malo me je povreda, odnosno oporavak od dva mjeseca usporio, ali sam zadovoljan dosadašnjim učinkom od šest pogodaka - kazao je Đurić.
Čezeni, koja je osjetila draži igranja u Seriji A, ove sezone je primarni cilj povratak u najelitniji rang. No, na sedmom su mjestu sa 37 bodova, koje vodi u razigravanje na kraju sezone, ali samo četiri boda bježe devetoplasiranoj Peruđi.
- Uprava je rekla da je cilj vraćanje u Seriju A. Mi ćemo na terenu uraditi sve što je u našoj moći kako bismo ostali u zoni od trećeg do osmog mjesta da bismo igrali razigravanja na kraju sezone. Zbog Eura u Francuskoj, zgusnut je raspored, ali se nadamo najboljem – kazao je naš reprezentativac.
Sada već davne 1991. otac Goran i majka Biljanja Đurić, sa tada šestomjesečnim Milanom, preselili su se u italijanski Pesaro kako bi izbjegli strahote agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tada je Đurić bio imigrant, isti kao i sadašnji iz Sirije i Iraka, koje su ratne strahote i potraga za boljim životom nanijeli u Italiju. Njegov klub je prepoznao da trebaju pomoć pa su s delegacijom, koju je predvodio naš reprezentativac, posjetili nesretne ljude u smještenom kampu.
Poklonio dres
- Ni meni nije bilo lako. Ali, čim sam savladao italijanski jezik i navikao se na ovdašnje običaje, svi te poštuju i nikakvih problema nema. Bilo je vrlo interesantno, održao sam čas italijanskog za imigrante, poslije toga je bilo standardne priče o fudbalu. To je jedan od rijetkih sportova koji može povezati sve ljude svijeta. Lijepo što sam barem malo mogao usrećiti sirijsku i iračku dječicu – istaknuo je naš napadač. 
Čezena je tom prilikom podijelila nekoliko poklona, prije svega najmlađim imigrantima, a ljudi iz kluba su obećali da će i u budućnosti pomogati ove ljude koliko budu u mogućnosti.
- Zaista je bilo lijepo vidjeti dječicu kako su sretna. Poklanjamo im ulaznice da dolaze na naše utakmice, a dali smo i nekoliko kalendara i, naravno, dres Čezene – istaknuo je Đurić. 

U izboru za sportsku ličnost godine

Kao i svake godine, tako i ove, “Dnevni avaz” i “Sport” biraju sportsku ličnost godine. Na listi kandidata je i Milan Đurić, koji je bio jedan od ključnih igrača naše fudbalske reprezentacije.
Selektor Mehmed Baždarević imao je veliko povjerenje u Đurića, a gorostasni napadač uzvratio mu je ključnim golovima i asistencijom protiv Velsa u Zenici i protiv Kipra u gostima, koji su osigurali nastup naše selekcije u baražu za Evropsko prvenstvo u Francuskoj protiv Irske. 

Nema komentara:

Objavi komentar