nedjelja, 31. siječnja 2016.

U Unsko-sanskom kantonu nastoje maksimalno pojednostaviti procedure U Bosanskoj Krupi i Cazinu biznis se može pokrenuti za pet dana



Svjetska banka u svom posljednjem izvještaju o lakoći poslovanja navodi da je za pokretanje biznisa u BiH potrebno 67 dana i 12 procedura. Koliko se na pokretanje biznisa čeka u USK, naprimjer u općinama Bosanska Krupa i Cazin, odgovor smo potražili u nadležnim općinskim službama.
Smanjena stopa 
- Procedura za osnivanje trgovačkih, obrtničkih i ugostiteljskih djelatnosti u Bosanskoj Krupi maksimalno je pojednostavljena. Cijeli proces od trenutka podnošenja prijave s kompletnom dokumentacijom traje od dva do tri dana, a spektar beneficija i pogodnosti je širok - kazao nam je Kasim Šertović, portparol Općinske uprave. 
Prilikom dobivanja odobrenja za rad poduzetnici su za prvu godinu rada u potpunosti oslobođeni komunalne takse, dok za drugu godinu rada plaćaju 50 posto, izuzev djelatnosti koje se osnivaju u Zanatskom centru, gdje uvijek imaju smanjenu stopu obračuna komunalne takse.
- Kada govorimo o pogodnostima poslovanja u Bosanskoj Krupi, moramo spomenuti poslovnu zonu „Pilana", pa i novoformiranu „Vatreni mlin", gdje su investitori u prve tri godine poslovanja potpuno oslobođeni komunalnih dažbina, sljedeće tri godine plaćaju 50 posto, a onda tri godine plaćaju minimalnu naknadu u zavisnosti od proizvodne djelatnosti i broja zaposlenih - istakao je Šertović.

Šertović: Brojne pogodnosti 

Općinska uprava u Cazinu je u proteklom periodu znatno pojednostavila procedure za pokretanje biznisa pa taj proces sada traje od tri do pet dana, ovisno o tome radi li se o osnivanju obrta, trgovačkoj ili ugostiteljskoj djelatnosti. Općina Cazin je na službenoj internet-stranici instalirala i registar administrativnih postupaka, gdje svi građani općine Cazin mogu pogledati koji se postupci provode i koji su dokumenti potrebni za pokretanje biznisa.  Direktna komunikacija - Također, općinski organ uprave je osigurao i direktnu komunikaciju potencijalnim, ali i postojećim investitorima i biznismenima na način što je formirana Služba za upravljanje razvojem koja ima za cilj da savjetodavno, ali i stručno, daje sva pojašnjenja u vezi s pokretanjem biznisa - naglasio je Admir Pjanić, šef Službe za privredu i poljoprivredu Općine Cazin. 


Pjanić: Direktna komunikacija

Visina rente  

Na području općine Bosanska Krupa visina rente kod izgradnje proizvodnog prostora postepeno se umanjuje upošljavanjem većeg broja radnika. Ona se umanjuje čak i 90 posto ako se u tom prostoru zapošljava najmanje 70 radnika.



Nema komentara:

Objavi komentar