petak, 29. siječnja 2016.

Sandra je bila kao i svaka druga mama iz Španije. Dok je očekivala treće dijete, provodila je vrijeme kod kuće sa svoje dvoje djece, mijenjala im pelene, igrala se s njima, a ponekad ih i ljubila u usta, kao i svaka nježna majka. Međutim, nije mogla ni da pretpostavi kako će to uticati na njenu nerođenu bebu.
Sandra je radila do posljednjeg dana trudnoće i porođaj je prošao kako treba.

Nije bilo nikakvih komplikacija i Gonzalo je djelovao potpuno zdravo i normalno. Međutim, dva dana nakon porođaja, kada su se spremali da izađu iz bolnice, ljekari su joj rekli da moraju da urade još neke testove zato što Gonzalo ima mikrocefaliju i petehije na licu.

Sandra je bila u šoku kada je čula dijagnozu.

Gonzalo je imao cerebralnu paralizu. U početku se nije znao uzrok, ali se kasnije ispostavilo da je urok to što je bila prehlađena prvih mjeseci trudnoće i da je u pitanju bio citomegalovirus. Bila je slomljena kad su joj ljekari rekli da njeno dijete možda nikad neće moći da je prepozna, da samostalno jede i priča. 

Nakon 3 dana plakanja, riješila je da se bori za svoje dijete. Pedijatar iz bolnice La Paz u Madridu rekao joj je da će njeno dijete napredovati onoliko koliko bude radila s njim. Gonzalo je sada dijete koje ne samo da prepoznaje svoje roditelje nego se i smije i raduje. Sandra je zadovoljna svakim korakom koji on napravi. Sada može da podigne ruku, što je za nju čudesno.

Ona sada želi da upozori druge majke.

Polovina trudnica je inficirana virusom prije nego što zatrudne, pa su šanse da se opet inficiraju minimalne. Problem nastaje kada se žena zarazi virusom tokom prvih mjeseci trudnoće. ``Ovo možete utvrditi jednostavnim testom, koji trenutno nije obavezan u Španiji, ali ja se zalažem da bude.`` - kaže Sandra.

Ovaj virus, koji se u Španiji zove i ``virus velikog brata`` prenosi se kontaktom s djecom, pa je od ključnog značaja da perete ruke nakon mijenjanja pelena, brisanja noseva ili skupljanja igračaka. U apotekama možete kupiti odličan dezinfekcioni sapun sličan onome koji se koristi u bolnicama. Bitno je da djecu ne ljubite u usta, da ne dijelite hranu, čaše, šolje, višljuške i bilo koji drugi pribor.

Sandra je prihvatila ono što im se desilo.

``Shvatila sam koliko sam srećna što imamo Gonzalita. On je zvijezda naših života.`` - kaže ona. On je takođe zvijezda organizacije ``Asociación Campeones`` koja prikuplja novac za pomoć hendikepiranoj djeci, posebno onoj s cerebralnom paralizom.

Nema komentara:

Objavi komentar