petak, 29. siječnja 2016.

Nakon pisanja pojedinih medija MINISTAR DRLJAČA: Nema govora o smanjenju penzija, to je dezinformacija!



Vlada Federacije BiH kao i resorno ministarstvo niti su razmišljali, niti su imali u planu, niti namjeravaju da u bilo kojoj formi smanje postojeće penzije, kazao je za "Avazov“ portal Vesko Drljača, zamjenik premijera i ministar rada i socijalne politike.
- Penzije koje su stečene, radi se o stečenim pravima i resorno ministarstvo i Vlada FBiH u potpunosti poštuju isti princip. Ja ne znam da li je smanjenje penzija informacija ili denzinformacija. Ali, ako je informacija onda je pogrešno protumačena, a ako je dezinformacija onda je plasirao neko ko ne želi dobro ovoj Vladi, kazao je Drljača.
Vlada Federacije BiH, kaže Drljača, je stava da se radi o jednoj ozbiljnoj oblasti i da svako ima utvrđene nadležnosti, kako Vlada Federacije BiH, tako i ministarstvo, tako i penzioni fond, a i Upravno odbor.
- Svako treba da se ponaša u granicama svojih nadležnosti. Ono što je bilo rečeno u spornom pismu, jeste konstatacija da nadležno ministarstvo traži od Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje sa jasnom namjerom i zahtjevom za poduzimanje konkretnih mjera na stabilizaciji sistema penzijskog i invalidskog osiguranja te upozorenjem o dosljednoj primjeni člana 51.  Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i člana 6. Zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, kojim je izričito propisano da se Upravni odbor, između ostalog, brine o blagovremenom pristizanju sredstava za PIO, te da ima odgovornosti da održi fiskalni balans i ne dozvoli stvaranje obaveza prema korisnicima. To je ustvari sadržaj pisma, a koji je izazvao pisanje da će penzije biti smanjene, pojasnio je Drljača.

Nema komentara:

Objavi komentar