nedjelja, 1. studenoga 2015.

Kina upozorila SAD: Okanite se provokativnih poteza da ne bi došlo do izbijanja rata!



Pomorske snage Kine su upozorile Sjedinjene Američke Države da se okanu provokativnih poteza u Kineskom moru kako ne bi došlo do izbijanja rata.


Zapovjednik kineskih pomorskih snaga Vu Shengli, putem telefonske konferncije kazao je Johnu Richardsonu, visokorangiranom komandantu pomorskih snaga Sjedinjenih Američkih Država da ako Washington ne zaustavi svoje provokativne poteze u spornim vodama Kineskog mora, doći će do malog incidenta u Južnom kineskom moru što može prerasti u rasplamsavanje plamena rata.
Kineska mornarica izdala je ukupno osam upozorenja zbog toga što su Sjedinjene Američke Države narušile teritorijalni integritet Kine u Južnom kineskom moru. Spor koji traje više godina nastao je zbog izgradnje vještačkih ostrva u Južnom kineskom moru. Kinezi ova ostrva koriste kao male vojne baze.
Osim Amerikanaca, zbog izgradnje ovih ostrva zabrinuti su i američki saveznici u ovom regionu, a prije svih Filipini i Japan.
Bivši zamjenik direktora CIA-e Michael Morell rekao je za CNN kako posljednji događaji pokazuju apsolutno postojanje rizika da u budućnosti dođe do konflikta između Kine i SAD-a.

Nema komentara:

Objavi komentar