nedjelja, 30. kolovoza 2015.

Učenik osuđen na 11 godina zatvora zbog podrške IDIL-u putem Twittera



VIRGINIA - Odličan đak američke srednje škole proglašen je krivim zbog otvorene podrške Islamskoj državi putem kampanje na društvenim mrežama.
Sedamnaestogodišnji Ali Shukri Amin iz Virginije osuđen je na 11 godina zatvora, a nakon što je priznao krivicu za jednu tačku optužnice koja se odnosila na materijalnu podršku Islamskoj državi kroz društvene mreže.

Naime, on je u januaru svome poznaniku koristeći Twitter pomogao da otputuje u Siriju kako bi se borio na strani terorista IDIL-a.

Amin je osuđen u četvrtak, a nakon odsluženja kazne sud je odredio da njegove aktivnosti na internetu budu maksimalno praćene i logovane do kraja života.

"Duboko žalim što sam postao izgubljen i što sam odlutao od onoga šta u dubini srca znam da je ispravno", napisao je Amin sudiji koji mu je odredio kaznu. Tužilaštvo je zahtijevalo 15-godišnji zatvor, dok je odbrana tražila 6-godišnju kaznu.

Amin je odgovoran za vođenje računa na Twitteru pod nazivom @Amreekiwitness. Profil je imao 4.000 sljedbenika, a od juna 2014. godine objavio je više od 7.000 poruka kojima je otvoreno podržavao IDIL i njegove militante te savjetovao na koji način se teroristička grupa može finansirati.

Nema komentara:

Objavi komentar