četvrtak, 30. srpnja 2015.

NE SMIJU RADNICIMA NA OČI Delegati evakuirani iz zgrade kroz tajni prolaz!!!


15:55 Završena je sjednica Doma. Delegati su evakuirani iz zgrade kroz tajni prolaz. Dok je prolazio kroz hodnik ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić (SDA) je kazao "Kako li ćemo kući?"

15:30 Dom naroda je glasovima SDA, HDZBiH, A-SDA, HDZ-a 1990, Stranke dijaspore, NSRzB, Liberalne  stranke, usvojio Zakon o radu FBiH. Delegati SNSD-a su bili protiv. U glasanju nisu učestvovali delegati iz SBB-a, SDP-a, DF-a, te Naše stranke koji su prethodno napustili sjednicu. Ukupno je bilo 28 glasova za što je minimalna većina, te tri protiv.
15:27 U toku je glasanje.
15: 25  Nastavljena je sjednica Doma naroda. Iako su čelnici Sindikata predsjedavajuću Doma naroda Lidiju Bradaru upoznali sa dešavanjima na ulici odnosno o napetosti među radnicima, ona nije odlučila da prekine sjednicu.  Dopredsjedavajući Jasenko Tufekčić (SDA) doslovno se svađao s njima kazavši da mu se ne može prijetiti da će u zgradu Doma ući hiljade radnike!  
14:40 U toku je pauza, Vlada FBIH treba da se očituje o predloženim amandmanima
14:08  Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSSBiH, obavijestio je delegate o tome šta se dešava vani, da se radnici kreću prema saobraćajnicama i prema zgradi Predsjedništva BiH.
- Pozivam vas da ovakav prijedlog koji nije usaglašen i koji strmoglavo urušava prava radnika danas ne podržite. Pozivam premijera da se obrati radnicima i da im kaže da je zakon o u korist radnika. Ne trebaju nam situacija u kojoj policija tuče radnike. Nemojte da dođemo u tu situaciju. Razmislite da li ćete biti suorganiziratori destrukcije radničkih prava – kazao je on.
Šatorović je dodao da će u 15 sati svi zaposleni u institucijama u FBiH prekinuti s radom te će se pridružiti radnicima koji su na ulicama.  
- Svako od nas će se i dušom i tijelom boriti za naša prava – poručio je on.
13:48 Nakon izlaganja federalnog premijera Fadila Novalica u kojem je ponovio svoje poznate stavove o tome da je nužno usvojiti zakon, Domu naroda se obratio i Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.
- Svjesni smo da predloženi tekst nije idealan, ali nije ni nametnut već je produkt razgovora. Ako se analiziraju sve primjedbe sindikata, objektivno ne postoji nešto posebno što bi trebalo mijenjati.  U medijima se plasiraju lažne informacije da od radnika stvaramo robove – kazao je Čengić.
13:25 U sali Doma naroda ima jedva 30 delegata. Kvorum je na granici. Upravo su navedenih 30 delegata usvojili reformsku agendu. Zanimljivo je da je ona usvojena bez rasprave! Inače sjednici ne prisustvuju delegati SBB-a, SDP-a, DF-a i Naše stranke.
13:12 Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, obratio se Domu naroda Federalnog parlamenta. -Napolju je blizu 15.000 radnika. Temperatura raste. Nemamo namjeru praviti problem, Stanje na terenu se sve teže kontrolira. Nismo imali namjeru da se dovodemo u ovu situaciju, jer smo sinoć bili blizu dogovra. Nećemo moći kontrolirati 15.000 ljudi koji se nalaze vani – kazao je on.
13:06 Nakon što su delegati SBB-a, DF-a, SDP-a, te Naše stranke napustili sjednicu Doma naroda dali su izjave za novinare. Bošnjački delegat Fuad Hadžimehmedović iz SBB-a izjavio je da SBB poštuje volju većine, ali ako je ona u skladu sa procedurama, zakonom i Ustavom.
- Ovo čemu smo bili svjedoci bilo je silovanje Doma naroda. Ovo rješenje je SDA-ov zakon o radu, ovo nije zakon građana i radnika. SBB ne želi učestvovati u nečemu što nastaje u kuhinji SDA. SBB je uz narod i građane i na tome će istrajati - poručio je Hadžimehmedović. Delegat SDP-a Aner Žuljević je najavio da će zakon o radu ukoliko bude usvojen biti osporen sudskim putem
12:49  Delegati iz SDP-a su napustili sjednicu uz obrazloženje da će se vratiti kada ne dođe do kršenja poslovnika. Nakon toga i delegati iz SBB-a su napustili sjednicu ukazavši na grubo kršenje poslovnika, a njima su se pridružili i delegati iz DF-a i Naše stranke.
12:46 Prijedlog zakona o radu ostao je na dnevnom redu sjednice Doma naroda. Na zajednički zahtjev delegata iz DF-a, SDP-a, SBB-a glasalo se o skidanju ovog prijedloga s dnevnog reda Za ovaj prijedlog glasalo je 20 delegata, protiv je bilo 23 delegat, a sedam ih je bilo suzdržano. Za skidanje s dnevnog reda glasali su su osim delegata iz SBB-a, SDP-a i DF-a, i delegati iz Naše stranke. Protiv su bili delegati iz SDA, HDZ-a, SNSD-a,  dok su suzdržani bili prisutni delegati iz Laburističke stranke, te NSRzB-a. A-SDA.
12:06 Delegat iz reda ostalih Aner Žuljević (SDP) ukazao je na konkretno kršenje Poslovnika o radu. Rekao je da su prekršeni članovi 183., 174., i 177. Naglasio je da su delegati trebali dobiti materijale deset dana ranije, a poziv za sjednicu tri dana ranije što nije učinjeno.
-Vi se svjesno nalik na pijanca odlučili da se uđe u proceduru. Neka premijer kaže ono što je sakriveno, a ne ono to je rezultat gomile spinova pokušavajući u ubijediti sindikate – kazao je on. Bošnjački delegat Fuad Hadžimehmedović (SBB) rekao je da je ovakav način neprimjeren.
- Morate priznati da se radi o klasičnom prebacivanju odgovornosti. Odgovornost je na krnjoj Vladi, gdje navodna većina ne funkcionira. Tražite podršku na silu. Pokušava se dobiti ovih nekoliko glasova za zakon. Obaveza Vlade je da provede dijalog. Potrebno je saslušati one koje to traže a to su radnici. Nisu tražili da ne ide zakon, vjerujem da su spremni povući i teške korake, ali mora se ostaviti dovoljno prostora. Povucite tačku, neka premijer pregovara dalje kao što je mogao to sinoć do 12 sati. Zašto je dozvolila Vladi da svu težinu prebaci u Dom naroda – rekao je on.
Jasenko Tufekčić je nakon toga izjavio „zar je poslovnik važniji od zakona i reformske agende“. Odgovorio mu je Hadžimehmedović, kazavši „ovo nije Vladin, već SDA-ov zakon o radu“.
11:50 Opozicija u Domu naroda Federalnog parlamenta zatražila je da se s dnevnog reda skine Prijedlog zakona o radu zbog grubog kršenja poslovnika. Predsjednik Klub Srba Slaviša Šućur (SDP) je rekao da je zakon apsolutno neprihvatljiv. Istaknuo je da će ovaj klub tražiti da se glasa o povjerenju prema predsjedavajućoj Lidiji Bradari (HDZBiH).
- Nije dobro da ulazimo u ovakve procese bez društvenog dijaloga i konsenzusa. Nije bilo sjednice Kolegija na kojoj bi se to dogovorilo. U popodnevnim satima u utorak dobili smo dnevni red. Nemamo ni teoretsku mogućnost da podnesemo amandmane na ovaj zakon. Ako to nije krupno kršenje poslovnika ne znam šta je. Ova vrsta sile pokazuje da postoje namjere koje ne mogu da shvatim – kazao je Šućur.
Delegatkinja Lejla Imamović (DF) kazala je da je Vlada trebala priznati da se radi o potpuno novom zakonu koji nije usaglašen u ESV. - Ovaj zakon mora ići u širu javnu raspravu, to misle delegati DF-a i obespravljeni radnici koji stoje ispred zgrade. Delegati se stavljaju pred svršen čin. Predsjedavajuća, ostavila ste nam manje od 72 sata. Vlada koja nema parlamentarnu većinu pokušava na silu da provuče ovaj zakon – kazala je ona.
11:40 Sa polusatnim kašnjenjem počela je sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta na čijem dnevnom redu se nalazi sporni zakon o radu. Pred početak sjednice predsjedavajuća Doma Lidija Bradara je izjavila da se nada da će zakon biti usvojen. Istakla je da će rukovodstvo Doma omogućiti i predstavnicima Sindikata i poslodavaca da se obrate - Zakon se uvijek može mijenjati. Ovo je tek prvi korak. Ono što ne smije izostati jeste socijalni dijalog između Vlade i Sindikata - kazala je Bradara.
Na upit novinara kako komentira neke nezvanične najave iz opozicije da bi zbog kršenja Poslovnika o radu mogla biti zatražena njena smjena, upitala je "zar vi mislite da bih ja kršila poslovnik". 

Nema komentara:

Objavi komentar