nedjelja, 10. srpnja 2016.

FINALE EVROPSKOG PRVENSTVA Prvo poluvrijeme proteklo u sjenci Ronaldovih suza!





46' minut Počelo je drugo poluvrijeme.
45' minut Završeno je prvo poluvrijeme. Mreže su mirovale i nadamo se da će u nastavku utakmice biti više uzbuđenja.
44' minut Bliži se kraj prvog poluvremena kojeg je obilježila povreda Ronalda. Francuzi imaju više od igre, stvorili su i dvije velike prilike, ali bez konkretnog učinka.
34' minut Clattenburg je pokazao žuti karton fudbaleru Portugala. Cedric se nema zašto čuditi jer je start bio prežestok.


34' minut Nova šansa za Francuze. Rui Patricio odlično brani pokušaj koji je sebi stvorio Sissoko. Oslobodio je sebi malo prostora unutar šestnaesterca i uputio brzu loptu po sredini gola.
25' minut Sudija daje znak za izmjenu igrača u Portugalu. Ronaldo će zbog povrede u suzama izaći, a ući će Quaresma.

20' minut Nakon polovine prvog poluvremena može se reći da dominira Francuska koja ima daleko veći posjed lopte, ali i šuteva prema protivničkom golmanu.
10' minut Prva šansa na utakmici pripada Francuskoj. Rui Patricio je jedva odbranio šut unutar šesnaesterca. Griezmann je glavom ciljao ispod prečke.
1' minut Počelo je finale Evropskog prvenstva u Francuskoj.

20:55 Mark Clattenburg će suditi na večerašnjoj utakmici.
20:45 Nakon nastupa Portigala u grupnoj fazi niko nije govorio o grčkom stilu, već su svi kritikovali Ronalda i neefikasnost cijele ekipe. Portugal je postao i bio Grčka samo u jednoj utakmici, za njih daleko najtežoj dosad, a to je bilo protiv Hrvatske u osmini finala. Fernando Santos je shvatio da ima posla s tehnički sjajnim protivnikom, koji je dotad igrao najbolje na turniru i onda se sjetio kako je kao selektor Grčke 2011. u Pireju uništio Hrvatsku. Postavio je čvrsti blok, odbranio se i dočekao 117. minutu i kontranapad kojeg je Quaresma okrunio pobjedničkim golom.
Već u četvrtfinalu protiv Poljske opet su Portugalci težili drugačijoj igri, ali sve se rasplelo nakon jedanaesteraca, da bi na kvalitetu i iskustvo lako riješili pitanje nedoraslih Velšana u polufinalu. 



20:30 Italija je 1982. postala prvak svijeta nakon što je imala tri remija u grupi, a Portugal je u Francuskoj 2016. čak pet puta remizirao u 90 minuta, sve do polufinala kada je konačno došao do trijumfa 2:0 protiv Velsa golovima Ronalda i Nanija početkom drugog poluvremena. Iako nisu pobrali previše simpatija, te ih mnogi upoređuju s Grčkom iz 2004. koja je baš njih svladala u lisabonskom finalu, istina je ipak malo drugačija. Recimo, u takmičenju u grupama Portugal je odigrao neriješeno sa Austrijom, Islandom i Mađarskom, te pritom imao 70 udaraca na gol, odnosno najviše od svih reprezentacija na prvenstvu.


20:15 Francuska je kao domaćin prvenstva imala ogroman pritisak, kao što ga ima i za ovo finale, pa ne čudi da je svoju najslabiju utakmicu odigrala na startu protiv Rumunije, ali je i nju uspjela pobijediti onim sjajnim golom Dimitrija Payeta u 89. minuti. Nije bilo lako ni protiv Albanije gdje se moralo čekati 90. minutu za prvi gol, pa je uslijedio jedini remi na turniru 0:0 protiv Švicarske za prvo mjesto u grupi A. U osmini finala Irska je dobila poluvrijeme, ali je u drugom Antoine Griezmann u razmaku od četiri minute donio preokret, da bi najimpresivnije Deschampsova ekipa izgledala u četvrtfinalu kada je razbila Island 5:2. 
Polufinale protiv Njemačke bilo je daleko najteži ispit, visili su Francuzi u prvom poluvremenu i Nijemci su imali za čim žaliti, ali onda u 45. minuti neoprezni Schweinsteiger skrivljuje penal i Griezmann ga sigurno izvodi za vodstvo. U drugom dijelu slična slika i opet greška njemačke odbrane i golmana Neuera, te Griezmann svojim šestim golom cementira Francuskoj put u finale, njeno treće u historiji Evropskih prvenstava.




19:35 Poznati su sastavi za večerašnji dvoboj. Za Portugal će nastupati Rui Patricio; Cedric, Fonte, Pepe, Guerreiro; W.Carvalho, Sanches, João Mário, Adrienl Nani i Cristiano Ronaldo. Boje Francuske će braniti Lloris; Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra; Matuidi, Pogba; Sissoko, Griezmann, Payet i Giroud.




19:20 Evropsko prvenstvo u fudbalu došlo je do svoje posljednje utakmice i večeras će u finalu na Stade de Franceu u pariškom predgrađu Saint Denis zaigrati domaćin Francuska i Portugal.

 Rasplet je to jednog ne kvalitetnog, ali ipak neizvjesnog turnira u kojem niko nije dominirao, a kolektiv je uvjerljivo odnio pobjedu nad pojedincima, a u nešto manjem omjeru i odbrana nad napadom.

 U finalu su dvije najpragmatičnije reprezentacije, koje su taktiku znale prilagoditi svakoj situaciji i oba selektora Didier Deschamps i Fernando Santos zaslužuju velike pohvale, te je njihov doprinos ovom rezultatu izuzetan.


Autor: N. KUSTURA

Nema komentara:

Objavi komentar