četvrtak, 19. svibnja 2016.

SARAJEVO Demobilisani borci na protestima ispred zgrade Vlade FBiH, traže ostavku ministra Bukvarevića





12:45 Nekoliko stotina boraca okupilo se u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Njima se pridružilo manja grupa građana Sarajeva.

Trenutno je saboraćaj u ulici Alipašinoj obustavljen.

Selvedin Bulbul jedan od predstavnika Saveza zaboravljenih branitelja uvodnim govorima kazao je da 
su borci danas došli pred zgradu Vlade da sugerišu da su im ugrožena prava.

- Ministar Bukvarević za nas je bivši ministar. Tražimo da podnese ostavku. Ukoliko nastavi ignorisati naše zahtjeve snosti će odgovrnost - naglasio je Bulbul.

Koordinator Savjeta branitelja Murat Silajdžija rekao je da je ovo historijski dan za BiH.

Također je pozvao ministra Bukvarevića da izađe pred borce i da im se obrati.

- Tražimo da se ujednaće prava boraca na podrčuju Federacije i cijele BiH. Mi nismo ostvarili nikakva prava i nećemo otići odavde dok se po hitnom postupku ne usvoji naša rezolucija.
Također skupu se obratio Džafer Alić, bivši uposlenik Hidrogradnje i borac, koji je u svom govoru podsjetio ministra Bukvarevića da radnici Hidrogradnje jedni od onih koji su stali u odbranu BiH.

Nakon uvodnih obraćanja predstavnici Saveza branitelja ušli su u zgradu Vlade Federacije na pregovore. Zamolili su skup za dostojanstven nastavak protesta.

11:50 Borci u Federaciji BiH (FBiH) danas organizuju proteste ispred glavnih institucija širom ovog entiteta sa kojih će ponovo zatražiti da federalna Vlada usvoji rezoluciju u kojoj se traži jedinstven registar boraca, jedno boračko udruženje i borački dodatak.

Borci su se oko 10 sati okupili na stadionu Koševo odakle su, nakon postrojavanja, krenuli prema zgradi federalne Vlade u Sarajevu, ispred koje će protestovati.

Okupljanje u pojedinim gradovima već je počelo u ranim jutarnjim satima, a protesti zvanično počinju od 12.00 sati. 

Zbog najavljenih protesta danas od 11.00 sati, do okončanja protesta, bit će obustavljen saobraćaj na dijelu ulice Alipašina i Patriotske lige.

Na prošlim protestima, održanim u Sarajevu 24. aprila, najavljeno je da će borci, ukoliko zahtjevi ne budu usvojeni, blokirati saobraćajnice, granične prijelaze i institucije. 


Autor: Redakcija

Nema komentara:

Objavi komentar