četvrtak, 28. travnja 2016.

TOKOM JAVLJANJA UŽIVO IZ ISLAMSKOG CENTRA: Novinarka HRT-a sa maramom na glavi



Gledaoci Dnevnika 3 Hrvatske radiotelevizije sinoć su primijetili maramu na glavi novinarke Petra Mlačić, koja se javljala uživo iz zagrebačkog  Islamskog centra, povodom posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj te stote godišnjice priznanja islama u Hrvatskoj.
Novinarka je za javljanje iz džamije glavu omotala tradicionalnim pokrivačem muslimanki, maramom zvanom šajla. Iako je, s obzirom na to da nije imala sugovornika, novinarka javljanje mogla odraditi i ispred Islamskog centra, HRT-ovci su odlučili da je bolje da ostane unutra.
“Naša novinarka je tokom izvještavanja iz Islamskoga centra bila pokrivene glave iz poštovanja prema vjerskome objektu iz kojega izvještava te temeljem propisa za boravak u takvim objektima koji su jednaki posvuda u svijetu. Podsjećamo pritom da se televizijsko javljanje i uključenje u našu sinoćnju informativnu emisiju održavalo iz unutrašnjega prostora zagrebačkoga Islamskog centra”, rekli su s HRT-a za Index i dodali:
“Takva praksa nije novost te se reporterke Hrvatske radiotelevizije i tokom javljanja iz islamskih država redovno pridržavaju svih propisa, pravila i običaja koji se odnose na države ili objekte u kojima borave”.

Nema komentara:

Objavi komentar