subota, 27. veljače 2016.

Brojni građani protiv brisanja 70-godišnje tradicije STOP GAŠENJU ČELIKA Hiljade Zeničana podržale protestni marš i očuvanje simbola grada



U Zenici je danas ispred Robne kuće "Bosna" započeo protestni marš, simbolično u 11.55 sati, kojim su brojni građani poručili kako su protiv gašenja NK Čelik i za očuvanje simbola grada. Protestni marš, kojeg su organizovali neformalna grupe građana „Za Čelik“ i Udruženje građana Robijaši 1988, realizovao se sa glavnog gradskog trga, potom Bulevarom, sve do stadiona Bilino polje. Hiljade Zeničana, ali i građana iz okolnih gradova koji su došli podržati organizatore, bili su dio protestne šetnje.
- Srce mi je kao lamela, gledajući ovaj prizor ponosan sam što smo svi ovdje pokazali koliko ovaj grad voli svoj klub i da je nedopustivo da se ugasi - kazao je u ime navijačke skupine "Robijaši" Vladan Popović, zahvalivši se svima što su podržali protestni marš.
Ništa od predloženog Statuta
Podsjetimo, NK Čelik proživljava najteže trenutke od svog osnivanja budući da se guši u dugovima koji, prema izvještaju iz 2011. godine, zajedno sa dugovima prema Poreznoj upravi iznose vrtoglavih 9.6 miliona KM. Zbog svega navedenog, navijačke pjesme sa južne tribine stadiona Bilino polje utihnule su još od pretprošle godine budući da navijači bojkotuju domaće utakmice u nastojanju kako bi nadležni shvatili da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme za spas njihove svetinje. Pored toga, neformalna grupa građana "Za Čelik" u martu prošle godine ponudila je ideju za oporavak Čelika i to usvajanjem novog Statuta, putem kojeg bi Čelik funkcionisao po uzoru na sistem "jedan član - jedan gas" koji se koristi širom Evrope.
I pored maksimalnih zalaganja navijačke skupine "Robijaši" i neformalne grupe građana „Za Čelik“, danas je zenički klub osim u finansijskim i u problemima sa rukovodstvom kluba. Naime, Uprava kluba ne postoji, već duže vrijeme klub nema predsjednika, a nakon brojnih pokušaja održavanja Skupštine i borbe sa kvorumom, konačno je formiran Komitet za hitnost koji je još od novembra prošle godine uzeo za obavezu da pronađe sredstva za oporavak Čelika koji evidentno "tone". Međutim, plaćanje poreznih obaveza državi za NK Čelik je nedovršena priča.
Da vrijeme curi pokazatelj je i rok za uplatu poreza od 3,5 miliona maraka, što je klub obavezan uplatiti do kraja godine.
Zbog svega navedenog, u Komitetu za hitnost koji rukovodi klupskim operacijama postoji i ideja o gašenju kluba, te da je lakše oformiti novi klub koji bi se uveo u Premijer ligu nego da se pronađe rješenje za višemilionska dugovanja.
Čeliku otkucava sat
Najvjerniji simpaziteri NK Čelik ne žele prihvatiti da se tek tako izbriše 70-godišnja tradicija kluba, zbog čega su danas i realizovani protesti „5 do 12“, budući da Čeliku uistinu sat otkucava. Hiljade Zeničana, svih generacija, podržali su današnji protestni marš kojim su, neposredno pred početak utakmice 19. kola BH Telekom Premijer lige između Čelika i Travnika na Bilinom polju, poslali jasnu poruku da neće olako dozvoliti gašenje kluba za koji, kako mnogi kažu, žive.

Protiv gašenja brojne javne ličnosti

Valja istaći kako su proteklih dana inicijativu protestne šetnje i suprostavljanju gašenju kluba podržale i brojne javne ličnosti poput Tarika Filipovića, Amela Tuke, poznatog glumca Harisa Burine i drugih simpatizera iz javnog života koji također smatraju da Čelik ne smije, nakon 70 godina, biti ugašen.
Jedno je sigurno, zeničkim ljubiteljima sporta odgovara svaki program spašavanja Čelika, samo ne brisanje bogate historije. Dok se ne poduzme konkretan korak, mnogim Zeničanima ostaje sanjati sretno Bilino.

Nema komentara:

Objavi komentar